קשר צר מאוד
שפינוזה אמר ששתי מחשבות שאין ביניהן קשר סיבתי גורמות כאב. במכונית, שתי תופעות שאין ביניהן (לכאורה) קשר סיבתי גורמות כאב ראש. למשל: האגזוז תוקן – והרדיו והשעונים התחרפנו * המדור מגיש: דוגמאות נפוצות לרשלנות מוסכית סמויה
לשבוע זה תוכננה כתיבה על קולות המנועים המלווים את הנאת הנהיגה כבר 100 שנה ועוד קצת. הרי אין ספק שמנועי הרכב, בדומה לציפורים ולעופות השמיים, יודעים להציג מגוון עשיר של אפשרויות שירה. מומלץ לא רק להקשיב לה בהתפעלות – אלא גם לנסות להבין את המידע החשוב שמנועי רכב מעבירים באמצעות האריות שהם מזמרים.
אך על כך ייכתב בהזדמנות אחרת, כי מכתבו של מר יוחנן כהן, המתאר את חששו שהמוסך גרם אולי לתקלה, הזכיר לי שאפשרות כזו לא רק קיימת – אלא אף די נפוצה. אין זה נדיר כל עיקר שבעקבות טיפול במוסך צצות ברכב המטופל תופעות לוואי שאין להן, כביכול, קשר ישיר לתיקון שבוצע זה עתה.
הנה כמה דוגמאות.
הגה עקום במקצת
התופעה: ביציאה מהמוסך מתגלה שבנסיעה קדימה, ההגה נוטה במקצת שמאלה או ימינה.
הסבר אפשרי: ברוב המכוניות של ימינו, במהלך החלפת מצמד יש לפרק חלק ממערכת ההיגוי. גלגל הגה ש'עומד' עקום לאחר החלפת מצמד מצביע על רשלנות המוסך בהרכבה החוזרת של מערכת ההיגוי. חוסר דיוק בהרכבה גורם לכיוון הפרונט לצאת מדעתו.
מים בשטיחים
התופעה: אחרי גשם או אחרי ביקור במכון לרחיצת מכוניות, מצטברים מים על השטיחונים שתחת רגלי הנהג או הנוסע לצידו.
הסבר אפשרי: במכוניות המצוידות בפילטר סיפון המורכב תחת השמשה הקדמית, הרכבה שגויה של הפילטר החדש יוצרת פתח למים, החודרים לתוך הרכב בימים גשומים (או כאמור, בעת רחיצת הרכב). מים אלו עשויים להרטיב את השטיחונים ואף לחלחל אל לוח המחוונים – תלוי בדגם המכונית. הזנחה של הרטיבות תגרום חלודה וריח רע.
נורת כרית אוויר דולקת
התופעה: אחרי יציאה ממוסך שטיפל במערכת ההיגוי, נדלקת נורת כרית האוויר ואינה כבה.
הסבר אפשרי: כרית האוויר של הנהג מחוברת למערכת החשמל בסרט שבתוכו חוטים. כאשר ההגה מסתובב, הסרט נגלל רצוא ושוב. אם המוסכניק הרכיב חזרה את מערכת ההגה באופן רשלני – אז כאשר גלגלי הרכב יבצעו סיבוב שלם, הסרט דנן, הנושא את החוטים, ייקרע. בדרך כלל, תקלה זו מתגלית רק בתמרוני חנייה, שבמהלכם יש סיכוי לבצע סיבוב הגה מרבי.
עבודת המנוע מלווה ביללות
התופעה: מהאזור של החגורה או גלגלי ההצתה בוקעות יללות. המנוע מרעיש יותר מהרגיל בכל טווח הסל"ד שלו. הקולות הללו מעצבנים במיוחד בסיבובי סרק.
הסבר אפשרי: חלק מהמנועים מצוידים במותח חגורה אוטומטי. ביתר המנועים, המוסכניק מוכרח למתוח את החגורה באופן ידני. אם החגורה נמתחה חזק מדי, היא צועקת לעזרה. אמנם כעבור זמן מה החגורה מתארכת וחדלה לצעוק, אך לא צריך להיות שבעי רצון מכך. הרי טכניקת 'תיקון' כזו מקצרת את חייה התקינים של החגורה ועשויה להוביל להיקרעותה בטרם עת – מה שעלול להמיט על המנוע תקלות חמורות.
האורות לא נדלקים
התופעה: אחרי ביקור אצל צָבַּע או פחח, מתגלה שאחד הפנסים אינו פועל.
הסבר אפשרי: בעת העבודה על הצבע או על הפח מנתק בעל המקצוע את זרם חוטי החשמל. אחר כך הוא צריך לחבר אותם חזרה. הזרם בחוטים אלה עשוי להיפגע גם בתאונה – שהיא סיבת ההגעה לצבע או פחח. פחח מקצועי, לפני שהוא ימסור את הרכב לבעליו, יוודא תמיד שפנסי הרכב עובדים כראוי, ואם אחד מהם מואפל, הוא יקרא חשמלאי לעזרה.
המנוע מתחמם, חסר נוזל קירור
התופעה: אחרי הרכבה של מערכת גז LPG, המנוע מתחמם בנסיעה בפקקים או בנסיעה ממושכת. תופעה זו לא הייתה קיימת לפני הרכבת ה-LPG. הנהג עשוי לגלות גם חוסר בנוזל הקירור.
הסבר אפשרי: ההסבה למערכת LPG מצריכה כניסה למערכת הקירור. אחרי מהלך זה יש להוציא את האוויר מכל המערכת ולהוסיף נוזל קירור. אם המוסכניק אינו עושה כן, המנוע יסבול מהתחממות יתר. זלזול בבעיה, כמו למשל אי הוספת נוזל קירור, עלול להוביל להרס המנוע.
ה-ABS לא פועל
התופעה: בצאתנו ממוסך שהחליף מסב בגלגל נדלקת נורת ABS, המתריעה כי המערכת חדלה לעבוד. הנורה נדלקה לאחר העצירה הראשונה.
הסבר אפשרי: ברוב המסבים המודרניים של הגלגלים הקדמיים עובד מַשדר ABS. אם המוסכניק מרכיב את המסב הפוך (זה אפשרי טכנית), המשדר מתרחק מהחיישן שבתוך הנאבה – מה שמשבית את מערכת ה-ABS. הבעיה מתגלית, בדרך כלל, רק ביציאה מהמקום שהחליף את המסב.
הרדיו דורש קוד
התופעה: בעקבות תיקון המפלט, צג הרדיו תובע לפתע שנקיש קוד. בנוסף, השעון מציג שעה שגויה ומד הקילומטרים מצביע על אפס.
הסבר אפשרי: הלחמת המפלט דורשת ניתוק של מצבר הרכב. חוסר המתח במערכת החשמל גורם לרדיו (החושב שגנבו אותו) לאבד את הקוד. לכן, לפני הביקור אצל מכונאי האגזוזים כדאי לקחת איתנו את ספר הרכב והרדיו, שם מופיע מידע על הקוד.
מסקנה: אל תיכנעו ללעג
על כל עבודה שמבוצעת במוסך הלקוח מקבל אחריות. הבעיה היא שתקלות שהן תוצאה של רשלנות נראות, פעמים רבות, כבלתי קשורות בטיפול שזה עתה בוצע. אם, למשל, אחרי תיקון האלטרנטור החשמל עדיין לא מגיע למצבר, הדרישה שלנו לתיקון חוזר לא תעורר ויכוח. ואולם, אם אחרי החלפת המצמד נדלקת נורת כרית האוויר – במבט ראשון קשה להבחין בקשר כלשהו בין שני האירועים, וגם אם הנהג יחשוד בקשר כזה, סביר להניח שהמוסכניק ילעג לו.
אל תיכנעו ללעג! כאשר תקלות חדשות צצות באורח פלא מיד אחרי ביקור במוסך, יש סיכוי טוב שהנהג צודק בחשדותיו. אם המוסך מתעקש להתנער מאחריות, אפשר לבקש התערבות של שמאי רכב.
הבעיה היא שבישראל, רוב שמאי הרכב מתמחים בתוצאות של תאונות דרכים ולא במכניקה עצמה – כל שכן מכניקה שספגה רשלנות מוסכית.
יכולות לרעות רק בחו"ל: אהבותיי מרובות הסוסים הגזעיים, הונדה CRX וב-מ-וו Z3M קופה, שמטפלות בי – אינן יכולות, חרף רצונן, לבצע עלייה, כי מדינת היהודים מעוניינת לראות קשישים ניצולי שואה הולכים ברגל עם מקל. אגב, בין הבנות מצולם ליאון, שנובח בעברית. קניתי אותו כגור לפני עשר שנים ברחוב שנקין. הוא היה אמור להיות לברדור והתגלה שהוא לא, מה שלא משנה כי אוהבים אותו
טיפ טיפה
במכונית המודרנית, הסיכוי לתיקון עצמי הוא קטן. ובכל זאת, במקרה של תקלה העוצרת אותנו בדרך, כדאי לוודא שהסיבה אינה בנאלית:
* האם נגמר הדלק במכל?
* הצצה בתא המנוע: אפשר כי התנתק חיבור במערכת החשמל, או שמכרסם כלשהו חידד את שיניו על אחד החוטים
* אולי זו רק צרה זמנית? שווה לנסות ריפוי זריז: לנתק את המצבר לכמה-עשרה שניות, ואז לנסות להתניע
* אם המנוע עצר בעקבות צליחת שלולית, ייתכן שדי בייבושו
* ואם אין לנו מושג מדוע הרכב עצר, יש לדחוף אותו לצד הדרך, אם זה אפשרי, ורק אחר כך לקרוא לעזרה
* אגב, תקלה ברכב לא ניתן למנוע מראש, אך ניתן להתכונן לקראתה. כדאי לוודא שלא תעצור אותנו תקלה שאנו יכולים לתקן בעצמנו, כמו תקר. לצורך כך, נוודא שבגלגל הרזרבי יש אוויר, שמפתח לגלגלים הוא בנמצא ושהג'ק תקין
מאוחר מדי, צפוי מדי: הבוס של פיאט, סרג'יו מרצ'יאוני, מכין אלפא רומיאו ג'וליה חדשה, שתחליף את 159, שייצורה הופסק
שואלים את אדוארד
יוחנן כהן: החליפו לנו רדיאטור חימום פנימי באוטו (יונדאי טרגאט), ולשם כך פירקו את כל הלוח והדשבורד. לאחר ההרכבה, בכל פעם שלוחצים על דוושת הבלם – הטורים ברכב עולים.
הרכב היה כמה פעמים במוסך לבירור התקלה, אולם לא נמצא פתרון לכך. ממה זה נובע?
תשובה: תופעה דומה הייתה קיימת במכוניות של פעם, ביניהן אלפות. אצלן, כנראה, התופעה הייתה תוצאה של תקלה בבוסטר או של הזדקנותו: לחיצה על הבלם הייתה הודפת אוויר לסעפת היניקה, נוסח 'אפקט קומפרסור' – וסיבובי המנוע היו עולים, מבלי שהנהג נגע כלל בדוושת הגז.
לא נראה שהתקלה שאתה מתאר נגרמה עקב החלפתו של רדיאטור החימום הפנימי. הרי כל מערכת הגברת הבלמים, בוסטר וצינורות, נמצאת מצידו השני של 'קיר האש', החוצץ בין תא המנוע וחלל הפנים של הרכב (שם המוסכניקים חגגו).
אליעזר שורץ, ירושלים: ברשותי מיצובישי גרנדיס. מאז התאונה המחרידה בצפון שבה מתה משפחה שלמה, אני מחפש את השורה התחתונה המוסמכת: מה גרם לתאונה?
מלבד כתבה או שתיים בטלוויזיה שהעלו השערות, לא ברור לי עד היום מה קרה. ממה להיזהר? מה לבדוק? האם העמימות הזו מכוונת על ידי חברות הביטוח, שעוסקות בכסתוח? או שמשרד התחבורה צריך לקחת על עצמו חקירה כזו ומתרשל? (כפי שרשויות פדרליות בארה"ב חוקרות תאונות מטוסים). האם נקבל תשובה אי פעם? הרי חקירה רצינית תניב בוודאות של 99 אחוזים את הסיבה הקריטית.
נ"ב: בעלי גרנדיס – שימו לב שיש לבדוק את שטיחון הנהג במוסך (כך הוחלף אצלי השבוע). כן יש לוודא שמאחורי דוושת הגז ברצפת הרכב אין בורג חשוף (כמו אצלי) שעלול אולי לתפוס בדוושה בהיותה לחוצה – יש כיסוי לעניין הזה.
תשובה: הצדק עמך. זו שערורייה שעד היום לא נבדקה הסיבה לתאונה הטרגית שבה נהרגה משפחה שלמה בגרנדיס הבוערת. כיוון שהרשויות מעלו בתפקידן ולא חקרו את המקרה לטובת הציבור, היה צריך יבואן מיצובישי לפנות לטכניון כדי שמדעני המוסד יפענחו את המקרה. בין הגורמים האפשריים הרבים לתאונה קיימת גם האפשרות שתקלה מכנית במצערת, או תקלה אלקטרונית במחשב הרכב, גרמו לאספקת דלק מוגברת למנוע – והתגובה האינסטינקטיבית לכך, שהיא שימוש במעצורים במשך רגעים ארוכים, גרמה לנוזל המעצורים לרתוח. במצב כזה, המעצורים לא עובדים.
בתרחיש הנ"ל, היה עוזר להפסיק את פעולת המנוע באמצעות סיבוב המפתח בסוויץ'. אך לפתרון פשוט כזה קשה להגיע ברגעי הלחץ האיומים של איבוד השליטה על הרכב.
ליאור גרשון, טלמון: אני בן 17, לומד בישיבה תיכונית, ובכיתה י"ב יש מסע לפולין. כמי שנהנה לקרוא אותך, אדוארד, אדם שניצל מהשואה, אני רוצה לשאול: האם אתה רואה במסע כזה דבר אידיאלי? אתה חושב שזה טוב שבני נוער יחוו את החוויה הזאת?
יש לי חבר שאומר שהוא לא ייסע למקום שבו הפכו את העם שלו לסבון, ושמעתי שהיו הרבה ניצולי שואה שאמרו שהם לא רוצים לחזור למקומות המקוללים שמהם ניצלו. מה דעתך על הנושא?
תשובה: אינני מתווכח עם ניצולי שואה אחרים, המסרבים לבקר בפולין בשל רגישויותיהם, כפי שאינני מתווכח עם משרד החינוך על תוכנית הנסיעות של הנוער הישראלי. לפי דעתי, נסיעות אלו היו צריכות לכלול גם את האפשרות שהתלמידים העבריים, בנוסף לביקורים באתרי הרצח שביצעו הגרמנים על אדמת פולין, יכירו גם את המדינה שבה חי חלק ניכר מעמנו במשך מאות שנים. שהצעירים שלנו יבקרו במקומות שבהם צמחה תרבות יהודית, שנעלמה, ובהם התפתחה הפילוסופיה היהודית, החסידית וההומנית, שהגרמנים לא הצליחו לחסל.
לשאלתך לגביי: אני חי לסירוגין במקום שבו נולדתי ולמדתי. במקום שבו פגשתי אנשים טובים שהצילו את חיי בזמן המלחמה, תוך סיכון חייהם וחיי משפחותיהם. המקום שבו היה לי המזל, מאוחר יותר, להכיר אמנים רבים בעלי כישרון – משוררים, אנשי תיאטרון וקולנוע, ציירים ומלחינים הנמנים עם צמרת האמנות העולמית, שחלקם אינם עוד בחיים. הייתי גאה להיות חבר שלהם ונשארתי גאה.
במדינה זו אני יכול גם ליהנות מהטבע שבו גדלתי וליהנות מהשפה, שנשארה קרובה ללבי. השפה של הוריי, שלא דיברו יידיש.
ועוד דבר לי בפולין. לצערי, רק במדינת גויים זו אני מסוגל ליהנות מסוגי רכב שבלעדיהם אני אינני אני. הרי אלפא GTV הוותיקה שלי גורשה מהארץ בבושת פנים. גם יתר אהבותיי מרובות הסוסים הגזעיים, הונדה CRX VTEC וב-מ-וו Z3M שלי, שמטפלות בי – אינן יכולות, חרף רצונן, לבצע עלייה, כי מדינת היהודים, המדינה היחידה שיש לי, מעוניינת לראות קשיש ניצול שואה הולך ברגל עם מקל.
שמואל ה': אני נוהג 40 שנה ואף פעם לא ב'מכוניות העדר' – אני לא מסוגל לנהוג ב-1600 קוריאנית/יפנית אוטומטית ולא משנה מי היצרן. אני בטוח שאתה מזדהה עם השריטה הזאת. היו לי כמה פיאטים ואלפות ואני מצר על הדור ההוא של האיטלקיות, שנראה לי שהוא חלף לבלי שוב.
ולענייננו, שמתי עין על פיאט כרומה 2010 שמעטות כמוה מתגלגלות על כבישי ארצנו, ואשמח מאוד לשמוע את חוות דעתך הכללית. לא זכור לי כי לפיאט היה אי פעם מנוע 2,200 סמ"ק, ולכן נראה לי שמדובר באיזושהי ורסיה של מנוע של אופל (עקב הקשר המשותף של פיאט ואופל במסגרת ג'נרל מוטורס). האם זה נכון?
נראה לי שהממסרה הינה יפנית, חמישה הילוכים, אולם אינני יודע אם מדובר בטכנולוגיה עדכנית או באיזשהו אלטעזאכן שיצרני רכב יפנים מסרבים כבר להתקין במוצריהם.
יש לי הרגשה שהפלטפורמה משותפת עם איזושהי אלפא ואולי אחד מדגמי סאאב – שוב, כתוצאה מהבעלות של ג'י-אם – נכון?
כאמור, אינני חושש מהלוגו, ובכוונתי גם להחזיק אותה כמה שנים (ערך המכירה העתידי פחות מעניין אותי) – דעתך המקצועית חשובה לי מאוד בטרם אשלשל את מזומני לכיסו של המוכר.
תשובה: אתה מנחש נכונה: בכרומה זו מותקן מנוע Z22SE מהאורווה של ג'נרל מוטורס (2.2, MPI, 16V, 147 כ"ס). מנוע מוצלח מאוד המותקן גם באופלים, כמו גם באלפא רומיאו 159, שם הוא במופע של הזרקה ישירה ו-185 כ"ס. בתחילת ייצורו סבל מנוע זה מעקב אכילס בדמותה של שרשרת טיימינג הנוטה להיקרע. במנועים שהמספר שלהם מעל 11065400 שיפר היצרן את שימון השרשרת וכוחה.
ודאי שתיהנה מכרומה, מכונית נוחה מאוד שהפלטפורמה שלה, כהשערתך, היא אכן קרובת משפחה של סאאב, אך גם של אופל.
אגב, כרומה זכתה גם במנוע ממדף הכיף העליון, 2.4 טורבו דיזל, 200 כ"ס. יש להצר על כך שהיבואן התל-אביבי לא קטף אותה ממדף זה והשאיר את הגרסה לגויים בלבד.
כמקובל במדור זה, מילים ברוח אישית אני מוחק, אך תודה.