ממטרים פזורים של עין הרע
יש שתי אוכלוסיות שמתרגזות כשהן רואות משהו יפה מדי או פיקחי מדי: צרי האופקים, והגורל
עוד במאה ה-18 הגו הגויים האירופים את הפתגם "אם לא עין הרע, אז שלשול", המתאר את מצבו של אנוכי טוב יותר מאשר "יום עסל יום בסל" מתוצרת המזרח התיכון. שפטו בעצמכם איזה בעל פדיחה אני:
במשך חודשים חיכיתי באטליז של החורף הפולני להחלטת המכון הממלכתי לאמנות קולנוע, ואפילו פרסמתי כאן שביום שני 4 בפברואר ייוודע סוף סוף גורל סִרטי 'שועל הכסף'. והנה, הגיע פברואר ועימו גם יום שני הנ"ל, וכבר בבוקר אני מקבל הודעה שסמנכ"ל המכון, מר יז'י בארט, אשר בקיא היטב בפרטי פרשת הסרט ולקח תחת חסותו את הטיפול בו, אינו מתפקד ואינו מסוגל לקבל החלטות כי הוא אושפז בבית חולים בעקבות שבץ מוחי.
ברגע זה חשבתי רק על גורלו של הסמנכ"ל בארט, כי כפי שכתבתי כבר, מצאנו שנינו שפה משותפת ותחביבים משותפים (או כלשון פרשת בבל: "שפה אחת ודברים אחדים"…). כך שאני מתפלל בכל לבי שהאיש הנפלא הזה שהכרתי במכון יחזור לעצמו. למרבה המזל, היה זה אירוע מוחי בדרגה קלה והאיש חזר לעצמו ואף למשרדו חיש-יומיים. אם זה היה אחרת, כפי שחששו עמיתיו במכון – לא היה מי שיפתח חזית נגד המפיק הרמאי, ו'שועל הכסף' היה נשאר יתום.
בכל אופן, בדיסק הקשיח צרובה כבר גרסת הבמאי של הסרט, ובעצם שתי גרסאות: עותק אחד באורך שעה וחצי בתרגום לעברית, לצורך הקרנות פרטיות בארץ, ועוד אחד בתרגום לפולנית.
יש פרידות זיגזג
החלטתי שלמרות תנאי השלג, אעשה לי לפני הטיסה הביתה לתל-אביב סיבוב פרידה אחרון בכל אחת משלוש בנותיי, כי לפי המסורת, רק נהיגה מסוגלת לרפא אותי ממצב רוח זיפת.
אלפא GTV הקשישה לא התניעה כי נשרף לה הסליל (קויל), השייך במקור להונדה אינטגרה R, שחיברתי לאיטלקייה כדי לחזק לה את ההצתה – תרגיל שעבד תחילה נהדר. עם הונדה CRX לא העזתי לדבר אפילו על טיול חורפי כי צמיגי הסליקס שלה מכוילים על קיץ. כך שבחירתי נפלה על הבווארית.
הוצאתי אותה מהמוסך שלה ומצאנו חתיכת שטח עם שכבת שלג דקה. לקח לי חצי שעה וחצי מכל דלק עד שנזכרתי איך לנסוע שמאלה עם גלגלים קדמיים המכוונים ימינה, בדריפט ארוך ופוטוגני – והבנתי את כל החכמים הטוענים שהדבר היחידי שאדם לא שוכח הוא רכיבה על אופניים.
ובעצם, גם אקסיומה זו אינה בהכרח נכונה. הנה דוגמה:
אקסיומה פריכה
אני הולך רגלית לחנות לקנות לי בירה. מולי מתקרבת אישה מבוגרת הרוכבת לה על אופניים. בשולי השביל חוגגת שכבת קרח. הג'נטלמן שבי מחייך, אומר לאישה "בוקר טוב" כפי שתושבי ציריך אומרים זה לזה "גרייציג", וזז ימינה ועוצר כדי לתת לרוכבת לעבור.
אבל היא תופסת פתאום היגוי יתר. הגלגל האחורי של אופניה נזרק, והאישה לא מבצעת קונטרה עם הכידון, וגם לא עוצרת, כהמלצת בית הספר 'מסלולים' לנהיגת חורף. היא שוברת כידון הפוך, ונופלת.
אני עוזר לה לקום והיא חוזרת לאוכף ללא פגע. "הרבה זמן לא רכבתי", היא מתנצלת. "ועוד טוענים שלרכוב על אופניים לא שוכחים", חייכה.
כעורה? לא היה כְּאוֹרָה!
סיפרתי כבר שהרומן שלי עם הבווארית, זה שנגמר לשנינו בחתונה קתולית, החל במשפט מסקרן שמצאתי בשבועון רכב לועזי. נכתב שם שקברניטי ב-מ-וו הורידו מפסי הייצור את Z3M קופה אחרי 2,080 עותקים בלבד משום שהם החליטו שהיא "מכוערת כמו פיאט מולטיפלה".
ודאי שקביעה זו חיממה את אנוכי, שלדעתו מולטיפלה של פיאט היא יצירה הגוברת ביופייה על כל מתחרותיה ממשפחת המיניוואנים. הרוגז גרם לי לחפש בגוגל כיצד נראית Z3M קופה זו שעל ראשה, כמו על ראשה של מולטיפלה, הונח כתר הקוצים של התואר "מכוערת". מי היא בכלל Z3M? מצאתי אותה, הבטתי בתצלומיה, קראתי על עקרונותיה הטכניים יוצאי הדופן (בנוסף ל-321 סוסיה), נדלקתי, הדפסתי את תמונתה, מסגרתי אותה ותליתי על הקיר.
"מה זה?", שאלה אותי ידידה שלי. "אחת שתהיה שלי", עניתי, ופתחתי בציד אחר Z3M, שנמשך ארבע שנים והתפרס על שתי יבשות (אירופה והאינטרנט).
וכעת, כאשר הבווארית היא חברת משק מן המניין, אני מביט בה ומצלם אותה מכל הכיוונים ועדיין לא מבין מדוע היא הושמצה כך על ידי יוצריה. דווקא בארץ קל להבין צרוּת-טעם שכזו, שהרי לא מעט קולגות שלי לא דאגו לטפח את טעמם בעזרת 'בצלאל', אינם מבינים באמנות, אינם מבזבזים את זמנם על ביקור באיזה מוזיאון או שניים, ולא תראה אותם בתערוכות ציור – אך זה לא מפריע להם לחרוץ בהבל-לשון מה יפה במכונית ומה דוחה בה, לדידם.
סאניונג רודיוס החדשה. ספגה בוז עוד לפני הופעתה בתערוכת ז'נבה הקרובה. "הקוריאנים שוב הנפיקו את המכונית המכוערת בעולם", כתבו עליה, אך מי שמעריך את האין-קלאוסטרופוביה שלה וריבוי מושביה, רק מושך בכתפיו
מזרחית, שמנה, חצופה
רשמתי את זה על שולי הידיעה שחברת טלקאר עומדת לשווק אצלנו את סאניונג רודיוס, המתאימה למשפחות בעלות חמישה ילדים ועוד קצת. גם רודיוס זו זכתה, בדגם הקודם שלה, לכינוי "מלכת המכוערות" – הן אצלנו והן במרחב הגויים, כלומר בעולם כולו. בפורום הלועזי של בעלי סאניונג רודיוס מצאתי אף וידוי של בעלים שלה המגלה כי הוא סידר לה שמשות כהות כדי לא להתבייש ברכבו הביתי הנוח והשימושי.
ויש מי שכתב שגם הדגם החדש של גברת רודיוס השמנה נותר מכוער, חרף מתיחת פנים בגופה, וכי החלק האחורי שלה, ששופץ, מרגיז עתה עוד יותר בשל יומרנותו. "זו חוצפה מצד סאניונג להציג את רודיוס בתערוכת ז'נבה הקרובה בתחילת מארס. מה הקוריאנים חושבים לעצמם?", שאלו האסתטיקנים.
רצח על רקע כבוד השעמום
גם Avantime של רנו הוקעה בזמנו כ"מכוערת". היא נולדה ב-2001 ונזרקה מפסי הייצור של רנו כבר ב-2003, אף שהייתה מכונית מעניינת ומהפכנית המקדימה בהרבה את זמנה. זוהי דוגמה נוספת לכך שהתואר 'מכשפה' (שאינו מוצדק במקרה של אוונטיים) המודבק למכונית מסוגל לרצוח אותה.
מרווחת, אך המנוע לא יגרום נחת
כאחד שנוכח עד כמה לא בצדק הוכפשו מולטיפלה, אוונטיים ו-Z3M וצבר בזכותן פקפוק בריא בפסיקות 'מה יפה ומה לא', וכמי שמתנגד לקריטריונים האסתטיים המקובלים בענף הרכב – למדתי לא להתייחס ביראת קודש להגדרות בנושא יופי. לכן, בחוכמה עושה לטעמי חברת טלקאר, שהחליטה לשווק אצלנו את 'המכוערת התורנית' בדמותה של סאניונג רודיוס. הרי אצלנו, אין תשובות רבות לשאלה שמטרידה משפחות מרובות ילדים: באיזה רכב אפשר לנסוע בנוחות ובבטיחות, ולא בתנאי צפיפות וקלאוסטרופוביה.
חבל רק ששיווקה של סאניונג רודיוס בארץ עומד להצטמצם לגרסת הדיזל 2.0 בלבד, ולא יאפשר להעלות ארצה את רודיוס המצוידת במנוע בנזין 3.2. הרי הדיזל המודרני, כמו זה שמותקן ברודיוס, אינו מיועד לנסיעות עירוניות איטיות. הסיבה: פילטר החלקיקים המסרטנים אינו מגיע בנסיעות אלו לטמפרטורת הניקוי העצמי ולכן מאיים להיסתם – על כל ההשלכות המפחידות שבכך, ובראשן מַעֲבָר לפעילות במוד חירום הדורש התערבות (יקרה) של מוסך, וההכרח לנקות את הפילטר ולהחליף את שמן המנוע שנמהל בסולר.
אמנם מנוע בנזין בנפח הנכון אינו חסכוני בנסיעות עירוניות, אך מחיר הדלק הופך שולי לנוכח האיום של משרד התחבורה כי בכוונתו לגבות חופן שקלים על כל קילומטר נסיעה, במטרה – כך לפחות הם מסבירים – "לגמור עם הפקקים בשעות העומס".
מאיצים בנו להתרושש
לנוכח הכוונה להעניש את האזרח כספית על כל קילומטר שהוא גומא, אפשר להבין את הסיבה האמיתית לכך שהשר ישראל כץ הבטיח להעלות סוף סוף את המהירות המותרת בכבישים המהירים ל-120 קמ"ש, מה שהמדבקות של מגזין 'טורבו' ז"ל שערכתי דרשו מהממשלה לפני 30 שנה כמעט.
חוששני שמאחורי החוכמה של העלאת המהירות המותרת ל-120 קמ"ש לא עומד רצון בטובת הנהג (קרי: הכרה בכך שמכוניות מתחילות לחיות ולהסב לנהג הנאה רק צפונה מ-100 קמ"ש, הפחתת הענישה וכו'), אלא פרמטר חדש לגמרי, שלא לקחנו בחשבון: עניין הרווח!
הרי אם הנהג עומד לשלם כופר בשקלים על כל קילומטר וקילומטר של נסיעתו, כפי שזוממת היוזמה שמבשלים משרדי התחבורה והאוצר – אזי העלאת המהירות המרבית המותרת עשויה להגביר את מספר הקילומטרים היקרים שמהם ייהנה המחוקק.
והרי לנו מלכודת דבש הקמ"ש.
מכוערות אנו ונאוות: רביעיית המכוערות-כביכול הנראית כאן – ב-מ-וו Z3M, רנו avantime, סאניונג רודיוס ופיאט מולטיפלה – היא רק קומץ מרשימת המוכפשות. מכוניות רבות הוקעו כמכוערות, החל באמריקניות משנות ה-50 ועד סיטרואן דה-שבו, שאוהדיה נזקקו לכברת-זמן כדי לגלות את יופייה. אלה המדביקים למכונית את הכינויים 'מכוערת' או 'יפה' אינם תמיד לוקחים בחשבון שעל צורת הרכב להתחשב בשיקולים רבים: ארכיטקטורה, אופנה, קהל יעד, בטיחות ומראה בעת תנועה – וזה רק על קצה המזלג
טיפ טיפה
ג'יפ גרנד צ'ירוקי:
* הסטרטר מפסיק לעבוד, המצבר דורש החלפה: הג'יפ זקוק לחשמל רב ודורש מצבר במצב אידיאלי, אפילו נפילות מתח זעירות גורמות לבעיות בחשמל הרכב
* מוכרחים להחליף את בולם מכסה המנוע: כאילו פרט של מה בכך, אך אם שוכחים חוטפים על הראש
* בעיות עם החיישנים, לחץ בצמיגים: אנשי הפורום ממליצים – אין חיישנים, אין בעיות!
* ריפוד עור מאכזב, הן במושבים והן בהגה: מתפרק כבר אחרי 70 אלף ק"מ. * משאבת מגבר הכוח מייללת
* נזילות מהמנוע: ככל שהג'יפ מבלה זמן רב יותר בשטח, כך הן יגיעו מהר יותר
כל אחת מהבעיות הנ"ל זכתה בפורום של בעלי גרנד צ'ירוקי להסבר מדוקדק מה עושים מבלי ללכת למוסך. זוהי רק דוגמה קטנה לאוצרות הידע שאפשר למצוא בפורומי רכב. יוצא מזה שכדאי להציץ בפורומים המוקדשים לדגם שברשותנו.
אמנם האינטרנט אינו תחליף למכונאי, כפי שהוא איננו תחליף לרופא, ובכל זאת, אם נאתר את העצה הנכונה נוכל לחסוך ממון רב. סביר מאוד שמישהו מאנשי הפורום נתקל בבעיה שלנו ויסביר לנו כיצד לטפל בה
שואלים את אדוארד
דורון: יש לי סיטרואן ברלינגו. לאחרונה הטורבו מפסיק לעבוד ב-3,000 סל"ד. אני נותן גז – ונשאר באותה כמות כוח. פעמיים הייתי במוסך. המוסכניק אמר שיש פיח וניקה או לא ניקה, אני כבר לא סומך עליו. האם אפשר לנסוע ככה לירושלים? מה עושים?
תשובה: מוטב להימנע מנסיעה לירושלים כדי לא לעייף בעליות את המנוע שנחלש. במקום מוסך רגיל, יש לגשת לסדנה לשיפוץ טורבינות.
שלום קולין, אפרת: ברשותי מיצובישי לאנסר 2008, אני היד השנייה. קניתי אותה ב-35 אלף ק"מ. לדעתי היד הראשונה השתולל איתה, אבל בסך הכול היא אמינה מאוד ואני מרוצה ממנה. המוסך שלי מתחזק אותה בשמן חצי סינתטי 40W10 מתוצרתAC Delco .
לטעמי, האוטו מרעיש יותר מהסביר, על אף שב-95% מהנסיעות אינני מעלה את הטורים מעבר ל-3,000. אני עומד לפני טיפול 90 אלף. אינני רוצה לחסוך בשמן ואני בדעתך שהחיסכון הטוב ביותר בהוצאות רכב זה לפנק אותו בשמן הטוב האפשרי. איזה סוג ואיזו תוצרת אתה ממליץ לי, והיכן ניתן לקנות זאת בירושלים במחיר סביר וללא זיופים?
תשובה: אם לאנסר שלך נסעה על שמן חצי סינתטי ולא על סינתטי, אז מותר להמשיך עם החצי סינתטי. אני ממליץ רק על שינוי הפירמה ל-40W10 של ליקוויד מולי (ML). שמן זה ניתן להשגה ברוב הרשתות.
לגבי הרעש, הוא עשוי להיגרם מעשרות סיבות ובהן מערכת ההצתה, השסתומים, תושבות מנוע קרועות וסעפת הפליטה. מומלץ להקשיב למנוע של לאנסר אחרת מאותו שנתון ולהשוות בין הצלילים.
חיים: אני מעוניין לרכוש סוזוקי סוויפט 1.3 ידנית מודל 1995, שהקילומטרז' שלה הוא 150 אלף. יד שנייה כמובן. מה דעתך?
תשובה: מכונית נחמדה, זריזה מאוד וחסכונית. אתה מחזיר אותי לתקופה שגם אני קניתי כזו ונהניתי. 150 אלף ק"מ זה לא הרבה לגבי המנוע שלה. אני, בכל אופן, החלפתי לה לא רק את חגורת הטיימינג, כמתבקש, אלא גם את בולמי הזעזועים העייפים (ב'מונרו') ואת דיסקיות המעצורים הקדמיים.
הלל, ירושלים: יש לי פולקסוואגן פסאט V5 שנת 2005 ושתי שאלות:
1. הייתי רוצה לדעת אצל מי אתה ממליץ להחליף שרשרת טיימינג בירושלים. רוב המוסכים שאני עושה אצלם טיפולים אמרו לי שלא מחליפים את השרשרת.
2. לפעמיים הרכב נכבה בפתאומיות תוך כדי נסיעה. שמתי לב שזה קורה רק כשמזג האוויר קר מאוד.
תשובה: 1. שרשרת טיימינג מחליפים רק כשהיא מרעישה. הרעש מעיד על כך שהיא התרופפה והתארכה כתוצאה מנסיעה על שמן במפלס נמוך, שמן ירוד או שמן שלא הוחלף במועד.
אם אתה חושד שהשרשרת שלך דורשת החלפה, אני ממליץ לך לפנות למוסך פליקס בתל-אביב או לסמנכ"ל קבוצת פליקס, אבי וייזל, www.felix.co.il. אולי הוא ימליץ לך על מוסך ירושלמי אמין שיבדוק אם השרשרת שלך אכן זקוקה להחלפה.
2. מנוע ה-V5 אינו הכי חסכוני, אך מנגד חזק ואמין. להפסקות בפעולתו עשויים להיות אחראיים הסליל (קויל) או חוטי ההצתה. בכל אופן, לפי תיאורך כדאי להחליף את חוטי ההצתה ואת מסנן הדלק.
יהורן: נכנס בי רכב בחנייה, בדלת של הנהג. הדלת נפגעה. בנסיעה אחרי האירוע הייתה הרגשה מוזרה בבלמים. יום אחרי זה הבלם יד היה משוחרר – כשהרמתי אותו הוא היה כאילו חופשי והרכב הידרדר. אבל זה הסתדר. כשבוע וחצי אחרי, בתחילת נסיעה, הגלגל הימני-אחורי לא זז (ננעל). המוסך חילץ את הרכב והחליף כמה חלקים בבלם.
האם יש לדעתך קשר כלשהו לתאונה, ואם כן, איזה?
תשובה: הדעת נותנת שאין קשר בין הפגיעה בדלת ובין התקלות שצצו בעקבותיה. זו בעצם רק הוכחה ש"צרות באות בצרורות".
כיתוב לתמונה החמישית (של רודיוס):
סאניונג רודיוס החדשה. ספגה בוז עוד לפני הופעתה בתערוכת ז'נבה הקרובה. "הקוריאנים שוב הנפיקו את המכונית המכוערת בעולם", כתבו עליה, אך מי שמעריך את האין-קלאוסטרופוביה שלה וריבוי מושביה, רק מושך בכתפיו
אדוארד שלום
בתור מי שחולה על הבווארית היפהפיה והמדהימה שלך אבקש להציע – ״פרסם״ (בכאילו) שאתה מוכר אותה. מעניין אותי לדעת כמה יקפצו עליה… תמיד תוכל לומר שהתחרטת… אני חושב דיהיו יותר מ-150 מתעניינים מתוכם לפחות 30 היסטרים עליה כולל עבדך.
נראה אותך
איך שלא תהפוך את זה, הרודיוס מכוערת, מכוערת זה מילה שעוד עושה איתה חסד,
הפיאט וה Z3M קופה דווקא כן יפות גם בעיניי, במיוחד הבווארית,
הבעיה שצריך להגר לאירופה הקרה בשביל להחנות אחת כזו בבית.
מולטיפלה היא אחת המכוניות הכי יצירתיות בעיצובן! מתה עליה! לא מבינה את כל ההשתלחויות נגד המכונית הנהדרת הזו