אתם שאלתם 2
עוד חבורה של שאלות ותשובות שהמחשב ניסה להסתיר ממני. אולי כנקמה על כך שכתבתי כי למכונת כתיבה יש יותר נפש ממנו
ברוך גרינברג, עפרה: לפני כמה שבועות נפטר ממחלה צלם ומי שהיה מורה שלי לצילום בשם קני לסטר. מתברר שלקני היה תחביב שהוא טיפח במשך שנים, בניית מיניאטורות של מכוניות ומסלולי מרוץ.
היות שנושא התחביב קשור לטור זה, אני מצרף פה פנייה שאלמנתו ג'ודי פרסמה, אולי זה יעניין מישהו. היא מחפשת למכור או לתרום את היצירות הנפלאות האלו של קני .וכך היא כותבת: "לכל מי שיש רעיון בהקשר זה, אשמח לקבל תגובות בפייסבוק או להתקשר לטלפון 052-2442586".
תשובה: אני תקווה שעבודות מעניינות אלה של קני לסטר ימצאו בית חם. אולי באיזו פינה במוזיאון המכוניות בתפן? או למשל באולם המכירות של שברולט בתל-אביב, שם נפתחה כעת תערוכת תצלומים שאינם קשורים כלל בתרבות מוטורית, משהו תחת הלוגו "נשים באמבטיה לבושות בתוך המים" (!!!).
ידידיה: אני קונה אלפא 147 ומחפש מוסך בתל-אביב שאפשר לסמוך עליו כדי לבדוק את הרכב לפני הקנייה.
תשובה: מוסך "תלתן" בפתח-תקווה.
אבי רינג: משפחתנו הקטנה מתרחבת עוד מעט, ורציתי לשאול אותך איזה מיניוואן כדאי לנו לקנות. מצד אחד מאזדה 5 היא הכי פופולרית, אך לא תמיד מהסיבות הנכונות; ומצד שני ראיתי שפיז'ו 5008 חסכונית יותר. בנוסף, אני מתעניין גם בטויוטה ורסו.
טווח המחירים שלנו הוא 85-90 אלף שקלים. נשמח לשמוע את דעתך נטולת האינטרסים בעניין שוק המיניוואנים.
תשובה: הַצעתי "נטולת האינטרסים בעניין שוק המיניוואנים" שולחת אתכם להונדה FR-V. היא בעלת שישה מקומות ישיבה, נוחה, אמינה, חסכונית יחסית ואף מאפשרת ליהנות מנהיגה.
הבעיה של FR-V היא הקושי להשיגה, שהרי בעליו המאושרים של מיניוואן זה אינם ממהרים להחליפו.
ודאי שגם טויוטה ורסו היא בחירה הגיונית, כמו גם האופציה המעט יקרה יותר – פורד S-Max.
צבי: ברשותי יונדאי אלנטרה שנת 2003 שעשתה 350 אלף ק"מ. ברצוני לשמור עליה בחיים. האם אחרי שמשתמשים בתוסף של xado צריך להחליף את השמן ?
תשובה: תוסף קסאדו שומר אמנם על תקינות עבודתו של המנוע, במיוחד אם הוא חווה קילומטראז' נכבד כמו במקרה של אלנטרה שלך – אך התוסף אינו פוטר מהחובה להחליף את השמן מדי 15 אלף ק"מ, לכל הפחות.
אבשלום5: אחרי התלבטויות רבות החלטנו לשדרג את הרכב שלנו. לאחר כמה ימים של בדיקת כלי רכב הגענו לשני דגמים, שאני ואשתי מתלבטים ביניהם: הראשון הוא סוזוקי SX4 גרסת חמש דלתות שנת 2010. השני הוא מאזדה 2 שנת 2009.
נשמח לשמוע דעתך על היתרונות והחסרונות.
תשובה: שתי המועמדות שציינתם, סוזוקי SX4 ומאזדה 2, אמינות מאוד ושוות הזמנה הביתה לטווח ארוך, אך הן אינן דומות בסגנונן. מאזדה 2, גם בגרסה שלפני מתיחת הפנים הרצינית שהיא זכתה בה באחרונה, צעירה עדיין בחזותה, אלגנטית ובעלת מתלים משופרים בנוסח פורד פיאסטה. מאזדה 2 מספקת ניהוג ברמה גבוהה יחסית, אלא ש-SX4 אינה נופלת ממנה בשימוש יומיומי.
סוזוקי היא המצטיינת בתחום המרחב פנימי: הישיבה בה גבוהה יותר, המרחק בין הנוסעים שופע ויש יותר אוויר מעל הראש. בקיצור, היא קלאוסטרופובית פחות.
אלעד: רציתי המלצה לקורס נהיגה מתקדמת באזור ירושלים.
חזקי פרידמן עונה לאלעד: יש מדריך נחמד וטוב בשם דני. יש לו אתר בשם "דני G" והוא מלמד באזור נס-הרים. הטלפון: 054-4307031. אני ממליץ בחום, אבל אולי לבעל הבית יש המלצות טובות יותר.
תשובה: המלצה מתחרה היא בית הספר לנהיגה מתקדמת של און יעקובסון.
גולן: מה דעתך על שברולט ספארק 1,200 סמ"ק ידנית? יש שקוראים לזה "דייהולט", ויש שאומרים שאין כבר קשר לדייהו ושהאוטו אמין וחסכוני.
האם שווה לשים על ספארק 2011 שעשתה 60 אלף ק"מ 40 אלף שקלים, או שבאותו מחיר עדיפה מיקרה 1,400 אוטומטית שעשתה 110 אלף ק"מ? ואולי גטס 1,400 שנת 2008 שעשתה 70 אלף ק"מ ב-35 אלף שקלים?
תשובה: אין לי יחס חם לאף מועמדת שציינת, למעט אולי ניסאן מיקרה, לו היא הייתה בגרסה ידנית.
בכל אופן, בסכומים הנדרשים תמורת שברולט ספארק ויונדאי גטס, שבגרסת 2008 הייתה ונשארה אמינה, אך סובלת מתיאבון מוגזם לדלק – הייתי מחפש סוזוקי סוויפט.
בועז: אולי יעניין אותך שבוע האוכל הפולני (מצורף קישור).
תשובה: לא, לא, רחמים. נתקלתי כבר באוכל פולני מתוצאת הארץ. אני מעדיף כבר מטבח לבנטיני אשכרה.
צח: אודה לך אם תשקול להוציא ספר שמאגד חומרים שכתבת עם השנים. זאת המתנה היחידה שאני יכול לחשוב עליה בעבור אבא שלי, שחוגג עוד מעט 60.
תשובה: האמת היא שכל הבעלים הקודמים של "מקור ראשון" הציעו לי ביוזמתם להדפיס את "המפתחות בפנים" שלנו בצורת ספר, כמתנה לקוראים, אך הדבר לא הסתייע, ואינני מצפה כבר להתקדמות כלשהי של הרעיון.
מיכאל טורגוביצקי, קדומים: אני מחפש לקנות רכב ולא מבין כ ל ו ם בתחום. אני חושש שימכרו לי מלפפון על גלגלים. לכן אשמח מאוד אם תוכל להמליץ לי מה לחפש, לפי הפרמטרים שלהלן: רכב קטן, מנוע קטן, גיר רגיל, אמין (לא מצריך תיקונים כל שנייה). התקציב: עד 10,000 שקלים.
תשובה: כל המכוניות שאפשר להשיג ב-10,000 שקלים דורשות מבעליהן החדשים מינימום ידע ברכב, או לפחות קבלת עזרה של חברים המבינים במכונאות בסיסית. אחרת, הקנייה עלולה להפוך לרכבת של הוצאות.
גם קשה לצפות שהמזל ישלוף בעבורך משרוולו מכונית שמורה ולא מוזנחת – כזו שלא תדרוש מיד השקעות נוספות בהחלפת חגורות טיימינג, צמיגים, בולמים, מעצורים וכל הנוזלים. כל הבלגן הזה עשוי לגרום דליפת כסף רצינית, השמה ללעג את העסקה הזולה.
אחיה: אני סטודנט וברצוני לקנות רכב לבית-אוניברסיטה (30 ק"מ) בעיקר. אולי גם קצת טיולים וקפיצות פה ושם.
אני לא מבין כלום בכלי רכב, אבל הבנתי שמכוניות ידניות הן זולות ואמינות יותר – שזה יתרון גדול לנוכח חוסר הידע שלי (למרות הצורך להתרגל שוב לקלאץ'…).
התקציב הוא בערך 13 אלף שקלים. האם זה ריאלי? האם יש לך המלצות? משהו קטן, חסכוני אמין, שלא עושה בעיות.
ואם יש לך טיפים מועילים לקנית רכב ראשון, אשמח לשמוע.
תשובה: קרא תשובתי למיכאל טורגוביצקי. יש להוסיף שאין "משהו קטן, חסכוני אמין, שלא עושה בעיות". אתה יכול להפוך מכונית לאמינה ו"לא עושה בעיות" רק באמצעות השקעה נוספת על מחיר הקנייה.
חוץ מזה, אחזקה של מכונית ותיקה שנמכרה בסכום נמוך דורשת מבעליה החדש לדאוג לה, לא להכביד עליה בנוסעים רבים, ולנהוג בה בעדינות ובאוזן קשבת לכל רעש המסמן תחילתה של תקלה – שאפשר להיפטר ממנה בזול, אם לא מזניחים אותה.
הצעתי: תפתח את החיפוש אחר מועמדת ראויה בציד אחר דייהטסו סיריון.
פתוחות אל העולם, המשטה בחזיונותיו: מאזדה מאיימת לשלוח לאירופה את הרואדסטר MX-5 החדשה (באדום), רק בגרסה צנועה בעלת מנוע בנפח 1.5 ליטרים ו-100 כ"ס, שאינם זורקים לברכיים. את המנוע בנפח 2.0 ליטרים 160 כ"ס מתכוונת מאזדה לשווק בארה"ב בלבד.
ובזמן שחסידי הרואדסטר היפנית סובלים אצלנו מחרדה מוצדקת עקב חוסר ודאות מה יקרה כאן עם הדור הרביעי של MX-5, כלומר מהם כוונותיו של היבואן התל-אביבי וספקותיו – אני סידרתי לי טיול בזיכרוני עם הרואדסטרים שעשו עליי רושם אפוקליפטי. כמו אוסטין הילה 3.0 ליטרים (בכחול-לבן, על רקע קיר) שישבתי בה ברוב פחד לצד פט מוס הנוהגת בטירוף, או ב-מ-וו Z8 פתוחה (בכחול) שנולדה באותו זמן בדיוק כמו ב-מ-וו Z3M קופה שלי, אך לשם השינוי היא צוידה במנוע V8 בעל 400 כ"ס, שמזניק אותה עדיין ממנוחה ל-100 קמ"ש תוך 4.5 שניות.
רושם אחר לגמרי עשתה עליי "מורגן שלושת הגלגלים" (בירוק), המצוידת במנוע הארלי דיווידסון אשר מותקן לפני הציר הקדמי ומספק לצעצוע זה צלילי הארלי אמיתיים, המסוגלים להסמיר את שערות הראש גם אצל קירחים.
ג'ו: המשוררת בת ה-18 עדיין אשתך? עדיין חיה? כמה ילדים יש לך ולמה הם לא בארץ? ההורים שלך היו שומרי מצוות? אתה מסורתי קצת?
עכשיו תשמע, אתה ממש לא בסדר שאתה לא מדבר על ניסאן סאני 95', שנולדה בשנה הנכונה – בדיוק אחרי שהמציאו את ההזרקה, ובדיוק לפני ששינו את שמה מ'סאני' ל'אלמרה' והעתיקו את מפעל הרכב מיפן לסין או מקום אחר עם כוח עבודה זול.
לרכב הזה קוראים אפרים, על שם חבר שלי, הר אדם, עמיד במיוחד, סוס עבודה ומסתפק במועט. אפרים גומא את שבילי העפר של המאחז שבו אני גר (יישוב של 30 משפחות ושבילי עפר. זה משהו) יום-יום. הוא מכיר כל בור וכל חריץ.
אם בחורף הקודם הייתי מתחפר פעם בשלושה ימים, היום אני מתחפר פעמיים בחורף, וגם זה רק כאשר אני לוקח את אפרים למקומות שבהם לא דרך צמיג אלא רק אדם. זאת, משום שפיתחתי קריאת שטח כזאת שאני תופס את המצב היטב. אני יודע בדיוק איפה אפשר לעבור ואיפה לא. נהיגת שטח 2X4 אינה המיומנות לעבור במקומות בלתי אפשריים, אלא לאבחן אותם ולא לעבור בהם. ואז עולם שלם נפתח בפניך. פתאום אתה יכול לנסוע בשדות ובפרדסים.
במקומות שבהם נהגי ג'יפים שטופים מודרניים מזיעים אני סוגר חלון (שלא ישפריצו עליי השלוליות).
אמור נא לי, נהג מרוצים, האם נסעת פעם בבטחה כאשר קוצים ענקיים נעלמים ונגרסים תחת מכוניתך? כבמאי קולנוע אתה יודע איזה פריים זה?
ועם כל זאת, סאני שלי – 340 אלף ק"מ, מנוע בן שנה מיובא מאירופה, אוכל ליטר דלק ל-14 ק"מ ושקט (אלא אם כן קר לו, כמה דקות) – לא מתלוננת. הוא מתניע בשנייה בכל מצב וחזק מאוד יחסית לבני מינו. הרכב גם שוקל רק 1,070 קילו.
יש לי כרגע ציריות דפוקות וחופש בהגה, אבל זה לאחר שנה של לא-כלום. ובאמת, נהג מופרע כמוני בשבילי עפר, תאר לעצמך איך היה אפרים ילד טוב אצל בורגני. בעצם, אולי אצל בורגני הוא היה כל כך משועמם ומתוסכל שהוא היה מתחיל להיות חולה.
חוץ מזה, תזכיר קצת בטורים שלך את זה שאנחנו העם הנבחר ושאתה חולה על העם שלך ואתה בטוח שהעם הזה ינצח.
תשובה: תראה בעצמך לאיזה סוג של סקרנות אני מוכרח לספק מענה.
מכוניתך נשמעת כמו ידידה נפלאה ממש. קשה לי להאמין שאתה מנסה להרוג אותה בכוונה תחילה, ללא פחד שהשמיים יענישו אותך וסאני היקרה תפסיק לשרת אותך. הרי מתליה אינם בנויים לנהיגה פרועה בשטח, והיא גם איננה מכונית ליסינג.
אילן: מדוע במקרה של הצלבה בין צמיגים מודרניים יש בעיה בגלל הכיוון שהצמיג אמור להסתובב אליו? הרי כל ארבעת הצמיגים נעים לכיוון ימין (הקדימה של הרכב). פספסתי פה משהו?
ועוד שאלה: קניתי מטעןCTEK למצבר מדגםUS3300 , ולפי הבנתי אמורה להידלק נורה שאומרת שהמטען בפעולה. ניסיתי כבר עם שני כלי רכב, ובשניהם הנורה הזאת לא פועלת ואין לי שום אינדיקציה לכך שהמטען עובד. למישהו יש רעיון?
שימי לוי עונה לאילן: אתה רציני? אם תעביר צמיג ימני לצד שמאל, הכיוון מתהפך.
תשובה: לגבי CTEK: אם דיודת העבודה של המטען אינה דולקת, כדאי להשאיר את המכשיר לבדיקה בשירות היבואן. אפשר כי לתקלה ב-CTEK שלך גרם שימוש פסול, כמו חיבור לא נכון: ה"קרוקודיל" האדום צריך להתחבר לקוטב הפלוס של המצבר, והקרוקודיל השחור – למינוס.
בנוסף, אסור לנצל את CTEK לצורך מילוי מצבר ריק לגמרי, או להשאיר את המטען עובד קבוע בשמירה על הוולטים והאמפרים לפרק זמן ארוך יותר משלושה חודשים.
שלמה טובי: ברצוני להשקיע בקניית רכב בסביבות ה-70 אלף שקלים. אני זקוק מאוד לרכב בטיחותי בעל שלדה חזקה שחלקי החילוף שלו לא יקרים כמו הגרמניות. רכב של חמישה מקומות נוחים שיושב טוב על הכביש, עד כמה שניתן.
אני נוסע כל שנה 20 אלף ק"מ, באזור ההר בעיקר (גוש עציון, ירושלים, בית-שמש). לעתים רחוקות הנסיעה היא בשבילי עפר שבהם מעט מהמורות. דרישה בעלת חשיבות משנית היא שהרכב יהיה בעל גחון גבוה יחסית.
עד עכשיו החזקתי וולבו ופסאט. מחיר החלפים שלהם יקר, ולכן ברצוני לעבור לכלי הרכב היפניים. איזה מביניהם עונה על דרישותיי?
תשובה: סובארו פורסטר יד שנייה עשויה לענות לציפיותיך מהרכב, גם אחרי וולבו ופסאט. פורסטר גם מתאימה במיוחד לשבילי שטח.
רק בסעיף החיסכון בדלק תזכה מפורסטר ביחס של לגלוג.
ודאי שהמתח סביב גורלה של MX-5 אצלנו מזכיר לי את הרואדסטר האגדתית ג'ולייטה ספיידר וֶלוֹצֶ'ה 1.6. אמנם הפסדתי אותה בטיפשות, אך היא, למזלה, התגלגלה סוף סוף לידיים טובות
" רושם אחר לגמרי עשתה עליי "מורגן שלושת הגלגלים" (בירוק), המצוידת במנוע הארלי דיווידסון אשר מותקן לפני הציר הקדמי ומספק לצעצוע זה צלילי הארלי אמיתיים, המסוגלים להסמיר את שערות הראש גם אצל קירח. "
אחד החזקים אדוארד …
בינתיים , עד שאקריח ממש לגמרי , די בגג פתוח של מיאטה בכדי להרגיש קצוות זקיקי שיער מלבין אי שם במעלה הפדחת …
המיאטה החדשה בהחלט מסקרנת , בינתיים עד שנתקל במציאות …קבלו סירטון השקה קצר:
מאזדה אימצה למעשה את הקונספט המאוד מוצלח של הלוטוס אלן האגדית , בדיוק כמו במירוץ שליחים בין יבשתי מקל המיקצה הועבר מאנגליה ליפאן , המקל אומנם הועבר , אולם אף חובב הגה לא יתכחש לעצם העובדה כי ה- MX5 הינה למעשה מכונית ספורט בריטית לכל דבר ועניין למעט עניין הלאום בתעודת הזהות במפרט הטכני …
היה לי הכבוד לנהוג בשנת 1988 בלוטוס אלן – Elan +2 s130 , הגירסה הבכירה והחזקה שבהן אשר הובאה ארצה בראשית שנות השבעים ע"י עורך השבועון "להיטון" .
אלן S130 לבנה זו התגלגלה לידי אביחי הירושלמי באותה השנה , בשנים הנראות לפתע רחוקות ההן בכלל ובגיל הולדת הלוטוס אלן בפרט – 126 כ"ס ממנוע בנפח 1.6 ליטר לא היו דבר מובן כלל ועיקר , במיוחד לאור משקלה הקליל של האלן אשר נרתם לביצועים חסרי תקדים לנפח , כולל תאוצה מאפס למאה בתוך 6.7 שניות בלתי ארוכות בעליל .
איך זה לנהוג בה ? אחת החוויות הזכורות לטובה ברזומה המוטורי שלי , קבלו דגימה בסרטון הקצר והסולידי , המפגין אצילות , עיצוב יפייפה עם דאגה לפרטים , דש בורד מעץ עתיר מחוונים, וקולות הבוקעים משסתומים מוגדלים במיוחד המתוזמרים ע"י גל זיזים עליון כפול וצמד קרבורטורים כפולים רחבי לוע , מכלול תכונות כפי שרק תוצרת בריטית גזעית יודעת לספק :
האינטואיציה שלך אדוארד בעניין האכזבה ממכירת הג'ולייטה ספיידר וולוצ'ה 1964 השחורה הוכחה לצערי כנכונה . 140 אלף דולר טבין ותקילין קיבלה דומה לה במכירה פומבית :
אכן יצירה נפלאה …
מלאכת שיחזור ג'ולייטה ספיידר קלאסית : התוצאה כביום ההשקה מהמפעל …
תיעוד שיחזור אוסטין healey קלאסית : אין מקום לפחות משלמות …
קצת על הגברת מוס
צריך לבדוק אם החיבור של אותו מטען נכון
צריך לבדוק אם החיבור של אותם מצברים נכון