דילוג לתוכן

ענן בלי מכנסיים

אוגוסט 5, 2015

הקשיש המורשה טוען שגם בעידן הציפיות המטופשות לגבי אוטומטיקה שמקפיצה את מכשירי התנועה – ועומדת לשלוח לפנסיה את התרבות המוטורית המסורתית – אפשר עדיין ליהנות משמירה על עקרונות

לצערי, אסור לגנוב מהמשורר הרוסי ולדימיר מאיאקובסקי את הכותרת "ענן במכנסיים", מזכיר לעצמו בעצב הקשיש המורשה, ומודה שאחרי נחיתתו ארצה הוא סיפר יותר מדי על שירה, כמו כדי לחנך את המקומיים. רק אחר כך הגיעו אלינו יהודי ברית המועצות, שאפילו טיפש שבהם מכיר על-פה את "ענן במכנסיים", להיט רוסי מהזמנים שבהם שירה ליוותה את המהפכה.

"כל אחד מקבל מהבורא משהו שהוא לא בהכרח השתוקק אליו", סיפרה לזקן החתולה עפרה, שחזרה אל החניון התת-קרקעי פצועה. לקחנו אותה לד"ר גיא הראל, וטרינר, שטיפל בה במסירות, עד שהשחרחורת הולכת שוב על ארבע ויושבת עם הזקן באלפא, מכורה לעשן המקטרת.

כיף באזיקים

בכתבה המפרסמת את אאודי Q7 החדשה, מצאנו הכרזה המביעה סיפוק אינפנטילי מעצמאותה של מכונית זו. "Q7 בולמת בעצמה, יודעת לסובב את ההגה לאן שצריך, וגם לקרוא תמרורים", נכתב שם. "אאודי Q7 החדשה היא עוד צעד טכנולוגי בדרך למכונית אוטומטית", ממשיך הקשיש לצטט מתוך דפי 'הארץ' באוזניה של עפרה, ומגלה לחתולה כי עיתונות הרכב העברית איבדה שפיות, שבעצם אף פעם לא הייתה צד חזק שלה.

עפרה מביטה בקשיש ספק משועממת ספק משתוממת, והוא מנצל את הקשב שלה, מפוקפק ככל שיהיה. "תכירי", הוא אומר לה, "גם את עמדתו של הבוחן רועי צוקרמן, המצטער ב-ynet על כך שמיני קופר JCW (פרי טכנולוגי של סדנת 'ג'ון קופר וורקס') המשווקת בארץ מצוידת רק ב'מערכות בטיחות בסיסיות, ולא במערכות מתקדמות, כמו בקרת שיוט אקטיבית עם מצלמה, התרעה לפני התנגשות בהולכי רגל, כולל בלימת חירום, התאמת תאורת אור גבוה, והצגת תמרורי אזהרה על לוח המחוונים', כלשונו של איש ynet".

אפשר לחשוב שהכתב צוקרמן חש עצמו כיועץ באגף המכירות, כאשר הוא ממליץ ליבואן של מיני קופר להזמין את JCW כשהן מצוידות בפטנטים הנ"ל כסטנדרט – ולא כאופציה הכרוכה בתשלום. כאילו אין מדובר במכונית הבנויה לכיף, ורק לכיף. "היא לא חסכונית, לא נוסעת בשקט, לא מבטיחה נוחות. בִּמְקוֹם, היא מציעה הנאת נהיגה בנוסח גוקארט", כמאמר הסלוגן הרשמי של "ג'ון קופר וורקס".

הכתב, הלהוט אחר שמרטפים, לא תפס כנראה שהיצרן של מיני קופר JCW מצפה מבעליו של הכלי שתהיה לו די מוּדעות בנהיגה כדי שלא יזדקק לגננת שתחזיק אותו בידיים, תשמור שלא ירד לשוליים ותבלום כשיש לכך סיבה. למען ההגינות נציין כי כתב ynet אינו חריג בהערצתו כלפי צעצועי קִדמה – שהרי רוב כתבי הרכב בארצנו שואפים להלביש את ענן הנהיגה במכנסיים אלקטרוניים. כאילו הקולגות שלי משערים שזוהי הדרך ללבו של העם האוחז בסמארטפונים.

ודאי כי לצוקרמן ושכמותו אין די בכך שהגרסה הישראלית של JCW מצוידת בארבע דלתות, בגיר אוטומטי ובצמיגי אל-תקר מסורבלים – במקום בשתי דלתות ובצמיגי סמי-סליקס KUMHO או סמי-סליקס טויו R888, שהקשיש המורשה בחר להונדה CRX שלו. דלתות נוספות, גיר כזה וצמיגים כבדים הם חבילה שלגבי חסידי המיני JCW, אשר הקשיש המורשה נמנה עמם, נראית כחילול אשכרה.

cooper GP cooper GP motor

cooper GP mot meatzew

cooper GP fot (1)

אחיות לנשק: לא רק הנאה שלמה מהנהיגה מקשרת בין מיני קופר GP, יצירתה הנפלאה של הסדנה הבריטית "ג'ון קופר וורקס", ובין ב-מ-וו Z3M קופה, שהקשיש המורשה קנה לבסוף במקומה – אלא גם העובדה ששני דגמים אלו יצאו מפסי הייצור בכמות זהה כמעט: אלפיים יחידות בלבד.

אלא שהבווארית נולדה בשקט, ובשקט מוחלט גם ירדה מהתפריט של ב-מ-וו – בעוד שמיני קופר GP פרסמה מראש שייצורה הסדרתי ייפסק באלפיים עותקים, וכל עותק שלה נשא לוחית המציינת את מספרו בסדרה.

שונה הוא גם יחסה של הביקורת המקצועית לגבי שני דגמים אלו: בעוד שקופר GP הוכרזה תכף-כמעט כפריט אמנות יוצא דופן, והוזמנה להופעה במוזיאון לאמנות מודרנית בניו-יורק – הבווארית Z3M זכתה אמנם במבחנים אירופיים רבים במחמאות על ביצועיה, אך גם ספגה את הכינוי המעליב "מכוערת".

הקשיש המורשה, שקנה את הבווארית, נזקק למאמץ רב כדי להציל את אהובתו הלגה מדיפרסיה דוהרת

סנטימנטים קישטה

כאשר לפני כשנתיים שָקַל הקשיש המורשה את האפשרות לצרף אל העדר הביתי את מיני קופר JCW, היה לו רעיון מטורף, שאינו יאה לגילו: הוא התייחס פתאום בחום ובאהדה לגרסת ה-GP, שהיא בעלת 218 כוחות סוס וסוסה, שתי דלתות בלבד, ארבעה גלגלים העומדים בזווית "נגטיב" של שתי מעלות, ומוט מייצב המורכב במקום מושב אחורי.

עם משקל נמוך ב-200 ק"ג מזה של קופר רגילה – הייתה זו המיני המחודשת הראשונה שהצליחה להזכיר לזקן את מוריס מיני מונטה-קארלו המשופרת, שהוא קנה בלונדון לפני חמישים שנה. מוריס זו הייתה מעולה ברגעים שהסכימה לתפקד, אך סדנת השיפורים של BMC (בריטיש מוטור קורפוריישן) קלקלה אותה, ורוששה לזמן-מה את בעליה המאושר.

עסקה סנטימנטלית זו עם מיני קופר JCW בגרסת GP לא יצאה לבסוף אל הפועל, לאחר שהקשיש נזכר בעור שיניו במוניטין הרעים של המנוע 1.6 THP – פרי ייצור משותף של ב-מ-וו וההנדסה הצרפתית אשר מאכזב גם בגרסאותיו החלשות, וחוגג ברשימות המנועים שמוטב לא להתקרב אליהם.

והרי הקשיש המורשה למד על בשרו, בתקופת המוריס, כי כדאי לשמור מרחק ממנועים בנוסח THP (מה שכתבי החצר לא סיפרו חלילה, ועדיין לא מספרים) – במיוחד כאשר מנועים אלה עובדים מעל גבול היכולת, אחרי טיפול בסדנה של ג'ון קופר.

במוחו של הקשיש הדהדו דברי חכמים, הממליצים לא להיכנס פעמיים לאותו ברוך, והוא ברח מ- JCWהיישר אל זרועותיה של ב-מ-וו Z3M. הזקן ממש לא הופתע שלאחר בריחתו מאסון אפשרי, המנוע הבעייתי 1.6 THP הוחלף במיני JCW מתוקנות במנוע 2.0 ליטרים מתוצרת בוואריה, הפעם ללא עזרת הצרפתים.

מלכה מודחת

JCW הגיעה ארצה כשהיא מספקת עדיין הנאת נהיגה בשפע, אך איננה כבר מלכת ההאצ'בקים כפי שהייתה תקופת-מה. כי בינתיים נכנסה לשוק הונדה סיוויק R החדשה, שהוסיפה מגדש טורבו לעקרונות הקלאסיים שעליהם דוגרת כבר ארבע שנים הונדה סיוויק האצ'בק אשר שיפץ בנו של המורשה, שיפוץ נטול טורבו (N/A).

כתוצאה מהטורבו, סיוויק R החדשה חולשת על 306 כ"ס, המאפשרים לה לנצח את רנו מגאן RS, שהובילה עד עתה, ולהקיף את מסלול נורבורגרינג בשבע דקות ו-50 שניות. אגב, הזמנים של מיני קופר JCW דומים במבחני נורבורגרינג לאלו של רוב ההאצ'בקים השריריות כמו פולקסוואגן גולף GTI, פורד פוקוס ST ואופל קורסה OPC.

שחררתי עיקרון אחד

ובכל זאת, האצ'בקים מחוזקות שינו את אמונתו של הקשיש המורשה, שטען במשך חייו כי מכונית בעלת הנעה קדמית, שבה המנוע ממוקם לפני הציר הקדמי, היא ממש פרודיה הנדסית לעומת הנעה אחורית ומנוע שזז אחורה עד כמה שאפשר – כמו בב-מ-וו Z3M למשל, אשר ששת הצילינדרים שלה, הממוקמים בשורה ומייצרים 321 כ"ס, יושבים על הברכיים של הנהג ממש.

אמנם הפתרון הקלאסי והמנוע התלוי קדימה הם עדיין שני עולמות, אך המניות של ההנעה הקדמית עלו בכל זאת, ושינו את עמדתו הנוקשה של הקשיש המורשה. תפנית זו אירעה אצלו בגלל הונדה R, שהוכיחה שרעידות של גלגלים קדמיים בזינוק לא מוכרחות להשפיע על ההגה ולהמיט עליו את תופעת ה"פיתול" (Torque steer) – אשר הפחידה את הכתב צוקרמן במיני קופר JCWכפי שהרוח של אבאל'ה הפחידה את המלט ביצירתו של שייקספיר.

אין מה לעשות: ברצף סיבובים חדים, ובתרגילי פנייה ב-180 מעלות, הנעה קדמית גוברת על הנעה אחורית. דוגמה טובה לכך מספקת סובארו WRX STI, שבה השימוש בבלם יד מנתק את ההנעה האחורית כדי שההנעה הקדמית תעשה את רוב העבודה. רק אחרי שחרור ההנדברקס, חיישן מפעיל חזרה את הנעת ה-4X4.

ארכי-סבבה

העיקרון האחרון שהקשיש המורשה אוחז בו הוא יחסו לתיבות הילוכים אוטומטיות, שהוא עומד נגדן על רגליו האחוריות. החל ב-CVT, תיבת הילוכים רציפה בעלת אינספור הילוכים, שהם בעצם הילוך אחד ארוך, כמו בפטיפון הטרנסקריפטור של הקשיש; דרך גירים פלנטריים, הגונבים כוח מנוע ודלק; ועד גירים דו-מצמדיים, המבלבלים בנהיגה עירונית ומאיימים כמו פצצה מתקתקת, כי אף פעם לא ברור מתי הם עומדים לפגוע בחסכונות.

גם הגירים המודרניים ביותר, בעלי שמונה הילוכים (ב-מ-וו), אינם מספקים שליטה על הרכב כפי שמספקת תיבת הילוכים ידנית.

וראו זה פלא: גם נוכח כל סוגי הגירים האוטומטיים המתחכמים הללו, הקשיש המורשה מתמיד בהעדפתו את הגיר האוטומטי הישן של סובארו ליאונה, בעל שלושה הילוכים בלבד. כי זהו הגיר האוטומטי היחידי שמגיב ללחיצה חזקה על דוושת הגז בשחרור געש של קיק-דאון ובהורדת הילוך ספונטנית. הביצועים בהתאם.

גילוי זה, שהתרחש שנים רבות אחרי מרוץ הראלי-קרוס הראשון באשקלון, פענח לקשיש את התעלומה המוזרה שהוא דיווח עליה במדור "למי קראתם איכס". הנה תזכורת:

הארנב שנרדף בידי צב

היה זה סיפור על מקרה מסתורי: טויוטה ראלי מקצועית, משופרת מאל"ף עד טפחות, שכורה ונהוגה בידי נהג המרוצים המנוסה פרדי פרייהוף – הפסידה כמעט לסובארו 1.6 רגילה, השייכת לאילן שוסטר איש הדרום.

עברו מאז שנים. חזרתי מפולין, וגרתי אצל חברי יצחק גולדפינגר, שביקש אותי לדאוג לסובארו שלו ולנהוג בה, כדי שהיא לא תזדקן באין-שימוש. נסעתי ביפנית זו פה ושם, נהנֶה מהאנונימיות הנפלאה שבעלי סובארו לבנות זוכים לה, ולהפתעתי הרבה גיליתי את הנהדרוּת הפיצוצית של הקיק-דאון שלה, המשאיר מאחור כל דבר שזז.

רק אז הבנתי את פשר הבעיה שנתקל בה באשקלון פרדי פרייהוף המסכן.

טיפ טיפה: מאחורי המחיצה

העיתונאי החוקר יואב יצחק פתח באתרו news1 בקמפיין חסר פשרות נגד היחס מעורר התמיהות שזכה לו לפני עשר שנים עו"ד הצמרת דורי קלגסבלד מצד המשטרה והפרקליטות.

כזכור, בשנת 2005 קלגסבלד מחץ בפולקסוואגן טוארג הכבדה שלו פיאט קטנה שעמדה באור אדום, הרג את הנהגת הצעירה יבגניה וקסלר ואת בנה ארתור בן השש, התנגש בכמה מכוניות אחרות, ובסופה של הנסיעה הפושעת עוד התהפך – אך קיבל טיפול עדין במיוחד בחקירה. המשטרה בדקה את דמו של קלגסבלד רק אחרי שעות ארוכות, כאילו במיוחד כדי שהאלכוהול שחגג ככל הנראה בוורידיו של עורך הדין יספיק להימלט ליונוספרה.

המומחים המשטרתיים גם קבעו, לטובת העורך דין הנכבד, שמהירות של 80 קמ"ש בלבד הייתה מספקת כדי שהפולקסוואגן טוארג תצליח לזרוע הרג ומהומה בהיקף מפחיד כזה, אף כי עוצמתם מצביעה לכאורה על קמ"שים רבים נוספים.

על עומק השערורייה תעיד העובדה כי המשטרה לא טרחה גם לברר אם קלגסבלד דיבר בסלולר בעת התאונה.

עו"ד קלגסבלד מצדו לא שיתף פעולה עם החוקרים בטענה כי הוא אינו זוכר דבר, אך לעומת זאת ידע לזכור היטב כי לפני התאונה המוזרה שתה במסעדה "רק כוס יין אחת".

יואב יצחק טוען שהחשדות הכבדים העולים מפרשה זו, שבסופה הואשם קלגסבלד רק ב"נהיגה ברשלנות", ולא בהריגה – דורשים את פתיחת התיק מחדש וקיום משפט חוזר, כמו במקרה של התאונה שנהרג בה האופנוען הצעיר גל בק.

הקורא אהרן גפן מזכיר לנו כי המדור "המפתחות בפנים" הצביע על החקירה הרשלנית בתיק קלגסבלד עוד לפני שנים, מיד לאחר התאונה. כיום, לו הייתי במקומו של העיתונאי החוקר יואב יצחק, הייתי שואל את רשויות החוק אם שייכותו של מר קלגסבלד לאליטת עורכי הדין העבריים, אלה העובדים עם טייקונים ואף עם גורמי ממשלה – מעניקה לו רישיון להרוג, כאילו היה איש מלומד זה ג'יימס בונד.

Morgan Ibn Gwirol 2

מורגן באבן-גבירול. בתגובה לרשומה "נושם, מחליף הילוכים וזז', כתב לנו הקורא "אנונימי" כך:

עשית לנו קצת עצוב עם כל המילים על פרדה והזמן שטס, עף ומתחפף לו. עדוּת נוספת לשנים המתחלפות, ספק עצובה ספק משמחת, פקדה אותי לאחרונה: לא מזמן פגשתי לגמרי במקרה ברחוב אבן גבירול בתל-אביב את אותה מכונית המורגן בכבודה ובעצמה שהופיעה ב'קוואטרו' גיליון דצמבר 1988. מורגן נדירה זו התגלתה לשמחתי באותו המצב המעולה, וללא כל שיפוץ או שחזור, כאילו משהו הקפיא את הזמן ושיחרר את מתג השנים, 27 השנים, בבת אחת… (צילום: "אנונימי")

 שואלים את אדוארד

עדי טוכבנד: רק עכשיו קראתי כתבה מ-2011 שבה אתה מספר על ינינה טוכבנד, דודתך. אני נכדה של נתן טוכבנד, בתו של שמעון טוכבנד. אשמח לדעת אם ישנו חיבור משפחתי.

תשובה: לצערי, לא ידועים לי פרטים נוספים לגבי משפחת אמי, משפחת טוכבנד, למעט הפרט שהן היו שבע אחיות. דודה יָנִינָה (רוּזָ'ה במקור) הייתה הצעירה שבהן, אמי פליציה הייתה האמצעית, והמבוגרת הייתה דודה ונדה, שעלתה ארצה ומתה בתל-אביב בשמה הפולני, ונדה רוֹגָלְסְקָה. קשר משפחתי בינינו הוא בהחלט מן האפשר, שכן השם "טוכבנד" לא היה נפוץ בוורשה.

ישי, דימונה: ברשותנו הונדה סיוויק 2004 אשר משרתת אותנו נאמנה. לאחרונה היא התחילה להשתעל ולהיכבות, והופיעה נורית תקלה בלוח המחוונים (סימן מנוע).

לקחנו את הרכב לבדיקת מחשב, ונטען שזה החיישן של ה-i-VTEC, ומחירו של החלף כולל עבודה הינו אלף שקלים. שאלתנו היא: האם עדיף לקנות את החלק יד שנייה (ומהיכן ניתן להשיג)? והאם זוהי באמת הבעיה?

תשובה: אל תמהרו עם קניית חיישן חדש, ועוד במחיר שערורייתי, וגם אל תחפשו חיישן יד שנייה – לפני עריכת בדיקה יסודית של החיבורים בחיישן המקורי. ייתכן כי יש שיבושים עקב קורוזיה, לכלוך או כבל קרוע. כאשר המכונית עומדת, אי אפשר לבדוק אם ה- i-VTECעובד, כי מערכת זו, המשנה את פתיחת השסתומים בהתאם למאמץ המנוע וסיבוביו, נכנסת לפעולה רק בתנועה! מכיוון שמדובר במערכת מכנית, גם שימון לקוי בה – עקב כמות שמן בלתי מספקת או שימוש בשמן באיכות נמוכה – עשוי לפגוע בתפקוד ה-i-VTEC. אגב, את נורות האזהרה על לוח המחוונים ואת השיבושים בביצועי הרכב עשוי לחולל גם החיישן לשרפת דלק בלתי נאותה, אשר מתבטאת ברעש של מעין נקישות.

רפאל קאודרס, נווה-דניאל: נתקלתי לאחרונה במכשיר שמתחבר לשקע ה-OBD, ובמקביל מתחבר דרך ה- Bluetoothלמכשיר החכם. באופן הזה אפשר לקבל נתונים עדכניים על פעילות הרכב ומחשבו ועל בעיות שצצות. יש אפילו אפליקציות שמאפשרות לאפס את המחשב.

האם אתה ממליץ להשתמש בחפיץ הזה? אני מצרף כמה קישורים עם מידע:

http://www.glouds.com/engie/
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.pnn.obdcardoctor&hl=en

תשובה: זהו רעיון חיובי ומסקרן, ודאי שהוא מומלץ. אני מציע רק להיזהר משימוש באפליקציות המאפשרות ביצוע שינויים בתוכנת מחשב הרכב, שכן לפעולות אלה דרוש ידע בתכנות.

3 תגובות
  1. Adi permalink

    אדוארד היקר
    אם לא היית קיים היה צריך להמציא אותך.
    נהנה ממדורך בשקיקה בכל פעם מחדש. כמי שחולה על הבווארית היפהפיה שלך
    הייתי מבקש –
    האם תוכל להוריש לי אותה בבוא העת?.
    אשמור עליה מכל משמר.
    הבטחה.
    אם יש לך עדיפות אחרת – אהלן וסהלן.
    אבל אם לאו – אהיה מאושר עימה
    להזכיר שבחך בעולם.
    אני מאוד רציני

    אוהבך
    עדי

  2. משתמש אנונימי (לא מזוהה) permalink

    תודה אדוארד שהעלת את התמונה של המורגן לפוסט – לכבוד הוא לי !

    המורגן היא יצרת אומנות מוטורית מדהימה , עד כמה ? תתרשמו בעצמכם …

  3. משתמש אנונימי (לא מזוהה) permalink

    סירטון הממחיש משהו מהחוויה שרוכשי מיני קופר GP מכירים :

    מקסימום מיני שתוכלו להשיג , שתי מועמדות לבחירה …

    גם המיני קופר בדומה למורגן אוחזת במורשת ארוכת שנים , מורשת שתועדה היטב כגון בסרטון זה המצורף למתעניינים :

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

אתר זו עושה שימוש ב-Akismet כדי לסנן תגובות זבל. פרטים נוספים אודות איך המידע מהתגובה שלך יעובד.

%d בלוגרים אהבו את זה: