אתם שאלתם 5
שלושה מכתבים זוכים כאן להתייחסות נפרדת מהמסגרת "שואלים את אדוארד", כי כותביהם אינם מבקשים המלצה איך לתקן את המכונית או באיזה כלי תחבורה לבחור, אלא מחזירים את הקשיש המורשה לעצמו
מכתב ראשון
רוחמה רז: שמי רוחמה רז – הזמרת. בשנות השבעים (כנראה 1975-1976), בהיותי חיילת בלהקה צבאית, צולם סרטון בבימוי שלך. בסרטון שרתי את השיר "בארץ אהבתי" תוך כדי נסיעה ברכבת לירושלים. זכור לי סרטון נפלא, אשר לצערי אינני מצליחה לאתרו, אפילו לא בארכיון הטלוויזיה. אולי שמור אצלך עותק? (הגעתי אליך דרך הבלוג שלך, ואני מקווה שהגעתי לכתובת הנכונה).
תשובה: אני זוכר היטב את שני הסרטונים התיעודיים שביימתי על להקת הצנחנים העובדת עם מוני אמריליו על השיר "בארץ אהבתי". בסרט הראשון עקבה המסרטה אחר חזרות שנערכו סביב שולחן. דקה אחר דקה ושעה אחר שעה צילמנו מקרוב את לידת השיר, לידה לא קלה של הסולו שלך, רוחמה, אשר יופיו הפעמוני לופת את הגרון גם בחלוף ארבעים שנה.
גם יתר חברי הלהקה צולמו מקרוב כדי לתפוס את המאמץ בפניהם כאשר הם מנסים לזמר לפי ההנחיות של מר אמריליו, שזימר אף הוא את השיר, שהוא הלחין למילותיה לאה גולדברג, כדי ללמד את צועריו את הלחן והאינטונציה הראויים.
גם הצלם הכישרוני מיכה פן והמקליט לא הבינו למה אני משקיע בצילומים אלה, אשר דורשים שעות עבודה רבות, במקום לראיין סתם את מוני אמיריליו על יחסו למילים של המשוררת, ואז לסיים את הסרט, כמקובל, בביצוע המוגמר של השיר. "כל הבמאים היו מסתפקים בזה, וחוזרים לירושלים עם חומר קל לעריכה", לימדו אותי חברי צוות הצילום, כולל עוזר הבמאי יגאל גורן, הנהג שימי, התאורן והמפיק, שאת שמם שכחתי.התרגזתי והסברתי שלא באתי ארצה כדי לצלם כתבות בנוסח "ראש מדבר", סגנון שהטלוויזיה הישראלית נעולה עליו עד היום, והמשכתי בשלי.
והנה, דווקא חלקים מכתבה זו ניצלו, כי לפני שהמנוולים מרוממה החליטו לזרוק את סרטיי לפח הזבל, רוחמה רז הופיעה בתוכנית נוסטלגית, אשר באולפנה הוקרנו צילומי החזרות עם אמיריליו שביימתי, ותוכנית זו נמצאת ב"יוטיוב" (כך למדתי מרוחמה), ומתארחת כעת גם בבלוג "מכונית הנפש".
לצערי, הרוממאים הצליחו לחסל את הסרט השני, שצולם עם אותם חברי להקה בכיכובה של רוחמה רז – רק ברכבת נוסעת. בסרטי זה, הלהקה שרה את "ארץ אהבתי" בעוד שארץ אהבתנו חולפת בחלונות הקרון.
אגב, שמעתי מרוחמה שבמהלך חיפושיה אחר "סרט רכבת" זה, היא או בעלה יגאל שאלו עליי בבניין הטלוויזיה, במחשבה שנשאר אצלי אולי עותק של הכתבה, ושם, ברוממה, הם שמעו ש"אטלר איננו עוד. האיש התאבד", מסרו להם פקידים בכוח אדם.
חלק מהסרט שצילמתי ב-1975 כבמאי ברוממה על החזרות לשיר "ארץ אהבתי", בכיכובם של רוחמה רז ומוני אמריליו.
מכתב שני
יוחאי כהן: מגזין "מוצ"ש" עדכן מעט לאחרונה את פניו, והוסיף מדור "רכב" למדוריו. בכתבה לפני שבועיים על סאיק MG3 נחרדתי לגלות שתחת הכותרת "יתרונות" נכתב "הנאה מנהיגה", ותחת הכותרת "חסרונות" נכתב – גיר ידני.
ואני שואל: האם ייתכן שכתב רכב מכובד יהפוך את היתרון לחיסרון? הלא לימדת אותנו, קוראיך הנאמנים, בדיוק הפוך!
דבר זה העלה אצלי שאלה נוספת: מכיוון שאתה אוהב להגדיר את עצמך "קשיש מורשה", וכידוע, לכל מכונית יש קו העצירה שלה (רק בריאות!) –
איך נדע שבבוא היום לא ייכנס "כתב חצר" כזה או אחר לנעלייך הגדולות? תוכל בבקשה לתת לנו רמזים לזיהוי כתבי חצר, או לחלופין להישאר כאן לנצח?
תשובה: תודה על מכתבך. הנה תשובה בנוסח פוליטיקלי קורקט: הנעליים שיישארו אחריי יתגלו כלא גדולות כל כך. הן במידה 42 בסך הכול.
כל אחד רשאי לחשוב מה שבא לו על תיבות הילוכים, כאוות טעמו האישי וסגנון נהיגתו. חסידי הגיר הידני, כמוני וכנראה גם כמוך, יוחאי, סובלים לא מעט בהיקלעם לפקק בגלל הצורך ללחוץ שוב ושוב על דוושת המצמד, אלא שבתמורה הם משלמים פחות על דלק, ומה שחשוב יותר – הם נהנים משליטה על המכונית ברגעים קריטיים, באשר גיר זה מגביר את הבטיחות האקטיבית. הסיסמה "גיר ידני מציל חיים" איננה רק סיסמה.
מכתב שלישי
במהלך התכתבות עם מכר שלי בוורשה שיש ברשותו Z3M קופה כמו שלי, סיפרתי לו כי באתר המכירות הגרמני mobile.de עלה השווי של מכוניותינו השמיימה. והאיש, וִיטֶק קרצ'בסקי, ענה לי שגם הוא שם לב לנסיקה מוזרה זו, וכדאי לבדוק אם היא אמיתית או שמדובר רק בהרצה, כפי שייעשה לעתים במניות בורסאיות.
נאמן לסקרנותו, פרסם מכרי באתר הגרמני הנ"ל מודעה על מכירת הב-מ-וו שלו תמורת 25 אלף אירו. להפתעתו, הוא קיבל מיד הצעת קנייה ממינכן, והלקוח אף הציע להגיע אליו לוורשה.
"הצילו!", נבהל ויטק במכתבו אליי. "תגיד", שאל במבוכה, "למכור את השחרחורת האהובה שלי, או להודות בפני הגרמני שלא באמת התכוונתי למכור, אלא שלחתי רק בלון ניסוי?"
"אל תמכור", עניתי. "אמנם 25 אלף אירו הם מעל 100 אלף זלוטי פולני, שזה הרבה כסף בשביל מכונית בת 16, אלא שסכום זה לא יקנה לך פורשה 911 טובה או מרצדס SLK מזן AMG. אל תשכח כי אנו, בעלי ה-Z3M, נהנים מהיתרון הממזרי לזנק טוב יותר מידועני ורשה, שקנו את רכבם בחצי מיליון זלוטי ומעלה. תשלח את הגרמני חזרה לפָאטֶרְלֶנְד", המלצתי.
ואחר כך הוספתי שאני עצמי הייתי דווקא שוקל ברצינות למכור את Z3M שלי, המצוידת בחלון שמש, בשמונה רמקולים ובנפש קרבית אשכרה, וזאת למרות העובדה שהתחייבתי לפני 150 אלף המבקרים בבלוג שלי שלא אמכור עוד אף מכונית.
כי מה לעשות שיש רגעים שבהם מציקה ללבי, לנפשי ולאופטימיותי המחשבה שעקב גיל מופלג, שלא הזמנתי, יִקרה בכל זאת שבשלב-מה אקום ואלך בעקבות יקיריי, חבריי וחיותיי – והאישה שתישאר תמכור מיד את כל בנותיי, שהבטחתי להן חיי נצח. היא תמכור אותן לכל חפץ, אולי לידיים גסות.
"אחרינו יישאר רק ברזל זרוק וצחוק לעגני של הדורות", כתב המשורר הפולני בורובסקי, ולא ניחש שיש תרחישים מרים יותר.
צהריים של רווקות. בתצלום: ב-מ-וו Z3M של הפולני ויטק קרצ'בסקי בביקור אצל הבווארית שלי. במפגש ריכלו השתיים בשמונה מפלטים, כל אחת בארבעה, כלומר בקוורטט, על אודות 642 הסוסים שלהן, בעוד שאנו, אבותיהן המאושרים, היינו עסוקים בלקנא זה בזה: אני מקנא בוויטק על הצבע השחור המהודר של רכבו, אשר הלגה הכסופה נראית לידו מוזנחת, ואורחי מקנא במארח (אני) על חלון השמש של בתי שאין לשחרחורת. בפולין יש רק שש Z3M, כך שבאותם צהריים אביביים, שליש מהן עמדו בגינה הלועזית שלי.
שואלים את אדוארד
אורן כץ, רחובות: תנחומיי על אובדנה של חברתך עפרה. הרוע מפתיע אותנו לעתים מבלי יכולת להבין מדוע. אקווה יחד אתך שמבצעי הנבלה ימצאו את עונשם. אודה מאוד על חוות דעתך על צמיגי הקונטיננטל של הפונטו אֶבוֹ שלי: בני ארבע שנים, 45 אלף ק"מ. האם הסדקים הצדדיים בתמונה מעידים על צורך בהחלפה בהקדם?
סדקים מסוכנים בצמיג קונטיננטל
תשובה: סדקים אלו בקצה הסוליה הם כנראה תוצאת פגם בייצור, מה שמפתיע בצמיגי קונטיננטל, הנחשבים איכותיים. לחלופין, אפשר כי סדקים אלה הם תוצאת נסיעות בלחץ אוויר נמוך מדי, הגורם להתחממות הצמיג ולדפורמציה של הגומי.
אם הסדק עמוק, מה שאי אפשר להיוודע מהתצלום שצירפת, אזי אין ברירה אלא לכבד את פונטו בסט צמיגים חדשים מבית טוב.
איתמר: אני מעוניין בהמלצה לרכב יד שנייה סביב 70 אלף שקלים. הכיוון שלי הוא סקודה אוקטביה 2011. קראתי שיש לה ארבעה כוכבי בטיחות, מה המשמעות של זה? מדוע היא לא קיבלה חמישה כוכבים? קראתי שעם הזמן יש בעיות בגיר. אילו בעיות?
מול זה אני חושב על סובארו B4 שנת 2010-2011. לא מצאתי יותר מדי מידע על הרכב הזה, אשמח לקבל עליו המלצות.
תשובה: אוקטביה 1.2 TSI המגודשת היא מכונית נוחה מאוד, חסכונית בנסיעות איטיות, ובעלת מרחב פנים ותא מטען מרשימים. היעדרו של כוכב חמישי אינו פגם כמו שרשרת הטיימינג הבעייתית עשוית המתכת שהייתה בדגמי אוקטביה, והוחלפה לא מזמן בחגורה עשוית גומי.
"המצאת מאה" כמו גיר DSG יודעת להפתיע לרעה בעלות אחזקתה. אם אתה לא מוכרח אוקטביה, לך על סובארו B4, שהיא מניה משתלמת לטווח ארוך.
אסף בר-אל: אשמח לחוות דעתך על האפשרות לטיפול עצמי ברכב שעומדת בפני אנשים בעלי חוש טכני סביר, אך לא מכונאים.
אני מחזיק בניסאן טידה 2008 ובטויוטה קורולה 2001, שתיהן יפניות אמינות.
הניסאן הגיעה לקילומטראז' של 120 אלף, ונכנסתי למוסך מורשה לראות מה צריך לעשות. הטיפול היקר הוא החלפת ארבעה מצתי אירידיום בעלות של 125 שקלים ליחידה. בגלל צורת המנוע יש לפרק את סעפת היניקה והמצערת כדי להחליף מצתים אלה, ולכן יש גם עלות אטמים גבוהה. בנוסף, צריך להחליף את כל הנוזלים: שמני מנוע והילוכים, נוזל קירור, שמן בלמים.
עלות המורשה גבוהה כמובן, אך מצאתי סרטון של אמריקני העושה את הטיפול באופן עצמאי, ואני שוקל לעשות זאת (ללא הטיפול במצתים והחלפת נוזל בלמים). מה לדעתך האפשרות לביצוע עבודה זו, ומהם הסיכונים?
הוספתי לעצמי עלות רכישת בוקים ב-150 שקלים להעלאת הרכב וכן מפתח לפילטר, בהנחה שבעתיד איעזר בהם בטיפול בשני כלי הרכב.
תשובה: היו זמנים שעם ספר ביד ביצעתי בעצמי אפילו אוברול של מנועי אלפא ולנצ'יה, כולל החלפת בוכנות ומסבים, אך אפשרות זו שייכת כבר להיסטוריה. מכוניות מודרניות זקוקות להתערבות המוסך המורשה, משום שכל שטות כמו פירוק המצערת וניקוי המעברים דורשת תיאום עם מחשב הרכב.
למעשה, היצרנים מנצלים את הקִדמה האלקטרונית כדי למנוע מהלקוח אפשרות לתיקונים עצמאיים, ואף את האפשרות שהוא יטפל ברכבו במוסכים קטנים, שאינם מצוידים במכשור משוכלל. כך הגענו למצב שרשימת הטיפולים הביתיים הצטמצמה פלאים.
בעצמנו אפשר עדיין להרכיב מסנן אוויר חדש, להחליף דיסקים ודיסקיות מעצורים, ולחדש את הנוזלים (חוץ משמן בגיר אוטומטי). אפילו החלפת חגורת טיימינג, פעולה פשוטה יחסית, דורשת בהונדה ובניסאן כלים מיוחדים (בדוק).
נדב: יש לי סאניונג רודיוס 2011. באיזשהו שלב שמתי לב שבין 80 קמ"ש ל-100 קמ"ש הרכב רועד. בהתחלה חשבתי שזה הכביש שאני נוסע עליו בדרך כלל, עד שקלטתי שזה קבוע.
עשיתי איזון לצמיגים, כיוון גלגלים (פרונט) ממוחשב, ושום דבר לא עזר. במוסך בדקו את המיסוב והמחברים שלו, והם היו תקינים. הם גם הציעו לבדוק איזון של הגל הנע, אבל לא רציתי שיפרקו את הגל (פחדתי שמה שיוצא אף פעם לא חוזר למקום). האם יש לך רעיון נוסף איפה יכולה להיות הבעיה ?
תשובה: יש לחפש צמיגאי שברשותו מכשיר מיוחד המאפשר לערוך איזון גלגלים קומפלט מבלי לפרק אותם מהרכב. אפשר כי אחת הציריות נפגעה במהלך נסיעה בשטח קשה, או שהחיבורים של מוט מייצב דורשים חיזוק או החלפת גומיות.
אלי: אני וחברתי עומדים להתחתן בקרוב. כמו כן בדיוק סיימתי תואר, ומקום העבודה יהיה כנראה במרכז. אני מתלבט לגבי החלפת הדייהטסו שרייד סדאן שלי ברכב חדש יותר. על הרכב להיות ידני, כיפי לנהיגה ולסחוב את הנסיעות מירושלים למרכז (אני רוצה שכשיוצאים לעקיפה הוא יאיץ טוב). אשמח שיהיה גם חסכוני.
התקציב הוא בסביבות 30 אלף שקלים. הבנתי שמנועי ה-TSI 1,200 של סיאט עושים את העבודה, אך עדינים מאוד ולא כדאי להתעסק איתם. האם נכון הדבר? והאם יש לך הצעה עדיפה?
תשובה: רוב המנועים שעברו הקטנה ומצוידים בהזרקה ישירה ובטורבו נראים לי מתאימים למכסחות דשא. זאת וגם: בנסיעה חזקה יש להם תיאבון בלתי נדלה לדלק. במקרה שלכם מוטב אפוא, כדי לא להתאכזב, לחפש בתפריט של קיה או יונדאי מכשיר תנועה יד שנייה המצויד במנוע אטמוספרי נורמלי.
נתנאל: לאחר חמש שנות נישואין החלטנו לקנות רכב, ואנחנו מרגישים די אבודים. יש לנו שלושה ילדים בעזרת השם, ואנחנו מחפשים רכב אמין וחסכוני. אנחנו גרים ביישוב נווה שבאזור חבל שלום-חלוצה, וכל יציאה ממנו היא מינימום 35-40 ק"מ (לאופקים) או 50 ק"מ (לנתיבות).
אין לי היסטוריה של הבנה גדולה בכלי רכב, ולכן אני מחפש אחד שייתן לי ראש שקט והוצאה נמוכה כמה שניתן על כל נסיעה. יש מי שהציע לנו את הסוזוקי באלנו, אבל ראיתי שהדגם החדש ביותר הוא שנת 2002. האם היא שווה את העניין? אין רכב אמין וחסכוני חדש יותר שניתן לרכוש בתקציב של עד 25 אלף שקלים?
תשובה: חפשו סוזוקי ליאנה סטיישן, סוס עבודה סימפטי ואמין.
אלי: ברשותי גולף 2 ליטר שנת 2002 שעשתה 150 אלף ק"מ. לאחרונה החלו רעשים מהגיר בהילוכים הנמוכים, ובנוסף הוא לא נכנס לרוורס אלא אחרי כמה ניסיונות. האם החלפת שמן גיר יכולה לשפר ולהאריך את חייו, או שפשוט אסע עד שאתקע?
תשובה: לפני החלטה על שיפוץ גיר או החלפתו, כדאי אכן לבדוק שמא החלפת שמן תשפר משהו. רק נא לא לשכוח שהחלפת שמן בגיר פלנטרי היא הליך מסובך, שמוסכים רגילים אינם בקיאים בו, כך שניתן לבצעו כהלכה רק במכונים לגירים אוטומטיים בעלי ידע וניסיון.
מוטי, בית-חג"י: בתי רכשה לא מזמן סיטרואן סאקסו בנפח 1,100 ליטרים משנת 2001, עם טסט לשנה. מיד כשהיא קיבלה את הרכב נדלקה נורית החום. במוסך לא מצאו את התקלה. למרות הנורית הרכב לא מאבד מים, אין בעבוע ואין פריקת מים או אדים מפקק המילוי. לקחנו אותו למוסך נוסף, וגם הם לא עלו על התקלה. המוסכניק המליץ להחליף את לוח השעונים כי אולי שם התקלה. יש לך רעיון/המלצה?
תשובה: כמי שהיו ברשותו אי-אלו סיטרואנים, הייתי בודק תחילה את חיישן החום, בחיפוש אחר קצר בחוטים היוצאים ממנו. ההצעה להחליף את לוח השעונים נראית כהגזמה קונספטואלית.
אדוארד היקר
אני עדיין עומד על הצעתי הצנועה לקבל את הבווארית שלך בירושה לפינוק תמידי
באהבה רבה
עדי
+++++++++++++++++++++++
סיקרן אותי כיצד תיראה הבווארית בגוון כחול תכלת/ " בלו – פראנס " , כמו של אלפיין , כשל גורדיני וגם אלפא-סוד ti מבציר 1980 (ככול הנראה היחידה בארץ משנת ייצור זו , שכן בציר זה נבדל מהיתר בשושלת ה- SUD בהשהיית היבוא באופן זמני , עד למתיחת הפנים בדגם 1981 שאמורה היתה להבטיח חסינות משופרת לחלודה ) שחנתה צמוד צמוד לדופן הבניין של נחמני 40 (אקס מערכת " טורבו " ואח"כ צמוד לקיר המבנה ברח' הסוללים 6 ( אקס מערכת " קוואטרו " ) …
אחות לבווארית ,כמעט ממש תאומה זהה – מעט צעירה יותר , מודגמת בכשרון רב על רקע צהוב :
מרגש , רוחמה רז , עם צוות הווי צנחנים :
בלהקת הווי צנחנים כמו בצנחנים , קשה באימונים , קל בהופעה …
ככול הנראה האודישן שפתח ל- Richard Hammond את מפתן ההגשה ל – TOP GEAR …
שלום רב לך מר אטלר
רוחמה רז היא מהזמרות האהובות עלי (יחד עם עפרה חזה וירדנה ארזי) תודה על הסרטון. פיסת נוסטלגיה יפה.
אודה לך אם תכניס לבלוג סרטונים נוספים פרי מצלמתך
כולי תקוה שאנשי רוממה פיספסו כמה מיצירותיך.
תודה רבה,
בידידות
שמואל ברודי
אוי, צובט לראות איזו ילדונת חמודה ויפה הייתה רוחמה רז בגיל הזה…