דילוג לתוכן

ממה סובלת מכוניתך

אוקטובר 2, 2015

מדריך קצר לבעיות התנעה – בלי גרר וללא נזק כספי במוסך

כאשר מתקלקל משהו במכונית שלכם, העיקר הוא לאבחן נכונה מה מציק לה. כי אבחנה מדויקת היא לא רק חצי מזור, אלא גם חושפת לפעמים שהסיבה לקלקול שולית מאוד, ואינה מהווה עילה להזמנת גרר. גם כאשר המורדת היא מכונית חדשה, ניתן להתמודד עם חלק מהבעיות בכוחות עצמנו.

אך רוב מחץ (ועוד קצת) של הנהגים אינם מודעים לעובדה שבחלק מהמקרים שבהם הם נעצרו באמצע הכביש או בשוליו עקב תקלה, הם לא היו נזקקים כלל לעזרה מקצועית של מומחים ניידים או לגרירה למוסך – לוּ רק במקום להשתמש בטלפון הנייד, נהגים אלה היו זורקים מבט תחת מכסה המנוע, מוציאים מתא הכפפות את ספר הרכב, ומגלים איזה פיוז נשרף. לשם כך, לא צריך להיות מכונאי!

כפתור ופרח

החשוב ביותר בניסיון לעורר לחיים את המנוע הוא לקחת בחשבון את כל האפשרויות שעשויות לגרום להתנעה כושלת. הנה סיפור המדגים זאת:

נתקלתי פעם ברנו קליאו מוכנה כבר לגרירה. אנשי הגרר עמדו לטרוק את מכסה המנוע, אך לפתע הגיע זקן עם כלב והכריז בחוצפה: "מה, לא הצלחתם להתניע אותה? אצלי זה היה מתניע, ובלבד שבקליאו הזו יש דלק".

זוג המכונאים העבריים הביטו בקשיש המורשה כאילו הוא היה rarug. אינני יודע מה זה בדיוק rarug, אך זהו הביטוי שבו משתמשים לועזיטים כדי לציין חייזר, תמהוני או שניהם גם יחד. ואולי אני באמת סוג של rarug משהו, אם אחרי 45 שנה בארץ אני עדיין חושב וכועס בלועזית.

בתום שתיקה קצרה, ספק מופתעת ספק עוינת, הצביעו הגרריסטים על המצבר והכבלים הזרוקים על הכביש. "ניסינו הכול", התנצלו, "אבל הטרנטה לא מתניעה", ענו לזר המשונה.

"ואת זה ניסיתם כבר?", שאל הקשיש, ואז לחץ על כפתור אדום הנמצא מעל המנוע, מצד ימין. "נסו עכשיו", הצעתי לזוג המחלצים. חטפתי מהם מבט של זלזול, אך בעליה של הצרפתייה הנרדמת הרים את הכפפה, סובב את המפתח בתוך הסוויץ', וקליאו נענתה בסיפוק והתניעה מיד.

"מה זה הכפתור הזה?", נדלקו עיניו של אחד הגרריסטים. הסברתי שזה כפתור של מערכת בטיחות המפסיקה את זרימת החשמל אל הסליל (קויל) ברגע שהמכונית עוברת טלטלה עקב התנגשות או סתם מהמורה. "אני בדיוק כותב ספר בשם 'אמנות אחזקת הקליאו'", הפטרתי. "הוא יוקדש לאריק קרסו".

"בוא, שייקה", אמרתי ל-4X4 היחידי שברשותי, והלכנו לדרכנו.

בעיות התנעה נפוצות – ופתרונן

הסטרטר לא מסתובב – והמנוע לא מתניע

התקלה: הסטרטר לא מסתובב אחרי סיבוב המפתח בסוויץ', וממילא אין התנעה

סיבות אפשריות:
1. המצבר נחלש משום שהתרוקן מאמפרים ומוולטים. זה קורה עקב נסיעות מרובות למרחקים קצרים בלבד, או עקב חולשה של האלטרנטור, או עקב זִקנה ממושכת של המצבר. כאשר המצבר נחלש, מסיבה כזו או אחרת, הוא מאותת על כך בסימנים עוד לפני מותו המוחלט: האם המנעולים בדלתות נפתחים כרגיל, או שהם מגיבים בשיהוי-מה? האם הנורות בלוח המחוונים דולקות בעוצמה הרגילה, או שהאור שלהן נראה רהוי? בשני המקרים, אלו הם סימנים למתח נמוך במערכת החשמל, הגורם לכך שהמצבר אינו מצליח לעורר את הסטרטר לחיים. במצב כזה, עשוי להישמע מכיוונו של הסטרטר טרטור.

2. לא רק חולשת המצבר עשויה לגרום מחסור בחשמל, אלא גם תקלה באמצעי ההגנה נגד גנבות – אזעקה ואימובילייזר.

3. גם תקלה בסוויץ' עצמו או במעבירי הכוח ("אוטומט") עשויה לגרום התנעה כושלת.

מה עושים:
1. אם המכונית מצוידת בתיבת הילוכים אוטומטית, יש לוודא שמוט ההילוכים נמצא במצבים P או N – כי רק מצבים אלה מאפשרים לסטרטר להתניע. כאשר מדובר במכונית המצוידת בתיבת הילוכים ידנית, יש ללחוץ על דוושת המצמד, כי בידניות רבות מתעוררת חסימת התנעה כאשר המכונית עומדת בהילוך משולב כלשהו.

2. בין אם מדובר במכונית אוטומטית או ידנית, יש להציץ תחת מכסה המנוע אם חיבורי הפלוס והמינוס של המצבר מהודקים בחוזקה למקומם. באותה הזדמנות יש לוודא שעל החיבורים הללו לא הצטבר לכלוך, ושלא נוגסת בהם קורוזיה מתקדמת.

3. אם החיבורים בסדר, נפתח בניסיונות ההתנעה. אם במהלך ניסיונות אלה מתעמעמים אורות הרכב, ננסה לעורר את המנוע באמצעות כבלים, אשר יקבלו את החשמל ממכונית אחרת. אגב, פעולת הצלה זו אינה בריאה למצבר הרכב, במיוחד כאשר אותה מכונית המנדבת לנו חשמל עושה זאת במנוע עובד, כפי שממליצים חוכמולוגים רבים. "מומחים" אלה מתעלמים משום-מה מהעובדה ש-14.5 וולט הם עוצמה גבוהה מדי למצבר חלש, ואולי גם ותיק. כדי לא להגיע למצב כזה, מוטב לדאוג לחיזוק שגרתי של המצבר באמצעות מטען ביתי עדין.

4. אם המכונית שאינה מתניעה מצוידת באזעקה בשלט רחוק, מומלץ להדליק ולכבות את האזעקה כמה פעמים – משום שייתכן כי מעביר הכוח ("אוטומט") נתקע.

5. מומלץ גם להציץ בקופסת הפיוזים כדי לוודא שאף אחד מהם לא נשרף. יש להזיז את הפיוזים ב"קן" שלהם, כי אולי יש בעיות בחיבור. זהירות: אזעקה בלתי מקורית מצוידת בפיוז משלה. מוטב לבדוק אם הוא פועל.

6. אם בלוח המחוונים מהבהב ציור של מפתח, סימן שהאימובילייזר אינו מזהה את הסינגלים מהמשדר הטמון במפתח. אם אין מדובר בהתפגרות הסוללה הזעירה שבתוך המפתח, אז תיקון בעיה זו הוא כבר עניין לחשמלאי מוסמך.

הסטרטר מסתובב כרגיל – אך המנוע לא מתניע

 התקלה: המנוע לא נדלק אף כי לאחר שמסובבים את המפתח בסוויץ', הסטרטר מסתובב כרגיל

סיבות אפשריות:
1. נפתח בסיבה הפשוטה ביותר: האם במכל המכונית יש בכלל דלק?

2. סיבה אחרת ל"יש סטרטר – אך אין התנעה" היא תקלה במשאבת הדלק או במעביר שמספק לה חשמל. ברוב המכוניות, ממש בתחילתו של סיבוב המפתח בסוויץ', שומעים, אם הכול עובד כשורה, את ה"קליק" של מעביר החשמל, המעניק כוח למשאבה, וזו מתחילה לעבוד, ולוּ לזמן קצר. אם לא שומעים את הקליק, יש לחשוד שהמעביר יצא מכלל שימוש – וזוהי הסיבה לכך שמשאבת הדלק לא עובדת וההתנעה בלתי אפשרית.

3. יש מנועים שהבעיה בהתנעתם נעוצה בתוכנת הנחשב. תוכנה זו דורשת סף תחתון מסוים של סיבובי מנוע כדי שהמזרקים יתחילו לעבוד. כאשר המצבר והסטרטר עוברים כברת-שימוש, ייתכן מצב שבו חסרים סיבובי מנוע ספורים ממש כדי שהמנוע יזכה לאותו סף מינימלי אשר מעבר לו הוא מתניע. אמנם הסטרטר נשמע לאוזני הנהג תקין ורגיל – אך הוא אינו כזה. בעיה זו קשה לזיהוי, כי די למשל להחליף מצבר בחדש כדי שהכול יעבוד כראוי זמן-מה, עד שהתקלה חוזרת. בעיה זו מתרחשת בחלק מהגרסאות של מנועי פולקסוואגן TDI (1.9 ו-2.0). הדרך היחידה לתיקונה היא שכתוב התוכנה.

4. סיבות אחרות לכישלון בהתנעה חרף סטרטר שעובד באופן שגרתי הן: קצר במערכת ההצתה, תקלה בחיישני המנוע (כמו חיישן הקראנק, המזהה את תנועות הבוכנה), או אוויר במערכת הסולר במנועי דיזל ותיקים.

מה עושים?
1. יש לפתוח את מכסה המנוע, ולסקור את מצבם של כל הכבלים והחיבורים, כולל בוודאי את החיבורים של הסטרטר לפלוס ולמינוס.

2. אם מזג האוויר קר ורטוב והמכונית מצוידת במנוע בנזין, הבעיה בהתנעה עשויה לנבוע מהיעדר ניצוצות, עקב בריחת חשמל מכבלי ההצתה. במקרה כזה עשויה לעזור התזה של התרסיס WD40, חומר דוחה מים, או התזה של… תרסיס להברקה של לוח המחוונים, ואפילו סיליקון המיועד במקור להצמדת אטם.

corvette from blv Rotchild

כשושנה בין החוחים: את תצלום זה של שברולט קורבט האדירה צילם בשדרות רוטשילד בתל-אביב ושלח לנו ידידינו י"א ("אנונימי"). הוא גם עיטר את תמונה זו בכותרת: "קורבט בשדרות רוטשילד, כשושנה בין החוחים…"

אגב: בשבוע שעבר פרסמנו תמונות ממפגש חגיגי של קורבטים בהיכל מנורה מבטחים (היכל נוקיה לשעבר), והוספנו לגביו כמה מילים. היה זה אירוע מעניין, המלמד כמה כלים כאלה נמצאים במרחב הציוני ומסבים הנאה לעוברים והשבים.

אך חלק ממדורי הרכב העבריים התעלמו מהתצוגה המרהיבה, כנראה כהפגנה מכוערת על כך שיבואן שברולט, UMI, אינו מכבד אותם בפרסום

אל תניחו למכונאי להזניח את המצתים!

כל העצות שסיפקנו כאן לעיל מתייחסות למצב שבו המנוע מסרב להתניע – בדרך כלל בגלל אחזקה רשלנית. הנה עצה בנוסח "רפואה מונעת", שאימוצה מוריד את הסיכוי שתתרחש בעיית התנעה:

נסו להיזכר מתי הוחלפו המצתים וחוטי ההצתה. משום מה, המוסכניקים חדלו לפרק מצתים ממקומם כדי לבדוק אם המרחק שבין האלקטרודות תואם את זה המצוין בספר הרכב (ואשר נע בין 0.7 מילימטר עד מילימטר אחד). אותם מוסכניקים חרוצים חדלו גם לנקות את המצת המשומש מלכלוך, אשר הצטבר עליו עקב שרפה שגויה או עקב שמן שנשרף עם הדלק בגלל חולשת הטבעות.

אמנם תוחלת החיים של המצתים המודרניים ארוכה למדי, ומשתרעת על כמה עשרות אלפי קילומטרים, להבדיל מהמצתים של פעם, אשר אורך חייהם היה 10-15 אלף ק"מ בלבד – אלא שגם במכונית המודרנית, חזותו של הפלאג, ובמיוחד צבע האלקטרודות, מסגירים עדיין את מצב המנוע.

כאשר שרפת הדלק נכונה, האלקטרודות אמורות להיות בצבע של קפה בחלב. צבע כהה ולכלוך המצטבר על הפלאג מצביעים על תערובת עשירה מדי, כלומר בזבזנית, או על שרפת שמן.

סיבות נוספות לצבע חריג של האלקטרודות הן יחס דחיסה נמוך במנוע, תקלה בזונדה למדא ומסנן אוויר סתום.

Cv red 2

Cv red 1

כוח היצירה. הונדה סיוויק האצ'בק בת העשרים כמעט מנקה את עצמה לפני ההצטרפות לחבורת בנותיו של הקשיש המורשה. היא הביאה כנדוניה מנוע וגיר קצר של הונדה אינטגרה R (190 כ"ס), מתלים מתוצרת קוני וסט מושבים של סיוויק R. הכול לפי תכנונו של אטלר ג'וניור   

טיפ טיפה

מנועי רכב סובלים מטמפרטורה נמוכה של נוזל הקירור, וגם מטמפרטורה גבוהה מדי.

אין לזלזל במקרה הראשון (שימוש במכונית כאשר טמפרטורת המנוע נמוכה מזו המיטבית). אמנם מנוע העובד בקור אינו "מייצר" נזק רציני מיידי, אך בחלוף זמן, תקלות חמורות יגיעו גם יגיעו.

מומלץ אפוא לא לעבור לסדר היום כאשר מחוג החום נותר קבוע על השטח הכחול. הסיבה לקירור מנוע מוגזם היא פרוזאית בדרך כלל, כמו תרמוסטט שנשאר במצב פתוח, ולא דואג לשמור את נוזל הקירור בטמפרטורה הנכונה (95-90 מעלות).

כאשר המצב הוא הפוך, ומחוג חום המנוע מתחיל לטייל בשטח האדום של המד כבר אחרי ההתנעה – המנוע מאיים בכניסה לטמפרטורה מסוכנת, המסוגלת להסב פגיעה חמורה למסבים, לקראנק ולבוכנות. פגיעה כזו דורשת ביצוע אוברול כללי למנוע, הליך יקר ולא תמיד מוצלח, או את החלפת המנוע באחד מפירוק לאחר תאונה, או במנוע מיובא מחו"ל.

בשני המקרים, החלפת המנוע כרוכה לא רק בנזק כספי ניכר, אלא גם בהיזקקות למזל, שהרי אין כל מידע על הקילומטראז' שעבר המנוע ה"חדש" בגלגולו הקודם. אין גם ודאות שבעליו הקודמים של המנוע דאגו לו לפי התקן, סיפקו לו שמן הולם והקפידו שלא יעבוד בטמפרטורות האסורות.

אגב, מנועים שעבדו במכוניות המצוידות בתיבות הילוכים אוטומטיות נמצאים, בדרך כלל, במצב טוב יותר ממנועי "ידניות" לשעבר, שהנהגים שלהן הגזימו אולי בנסיעה בסל"ד גבוה (מה ש"אוטומט" אינו מאפשר).

דה עקא, שהמנועים המגיעים מחו"ל ומחפשים לקוחות בשוק הישראלי, ברחוב המסגר או במקומות דומים, עבדו ברובם במכוניות "ידניות", שהרי "אוטומטיות" אינן נפוצות עדיין בשטחים הלועזיטיים.

שואלים את אדוארד

טל רימר, להבים: משהו בסגנון הכתיבה שלך מזכיר לי את אבי, יליד לבוב. הפעם היה זה משפט שכתבת על שוטרי היודנראט ("המפתחות בפנים" 946), אשר הזכיר לי מקרה מעברי.

יום חג, נוסעים לבקר את הדוד שלי בלוחמי הגטאות. נכנסים לקונטסה 1300 החדשה (1966) ונוסעים. במרכז הכרמל אבי אומר ״אני חושב שיש פנצ׳ר", ואנחנו עוצרים בצד. הקונטסה הייתה מצוידת במנואלה לפתיחת הברגים. אני לא יודע אם ניסית לפתוח כך אום גלגל. אם לא, אומר לך שזה כמעט בלתי אפשרי.

בינתיים, משום מקום מגיע מישהו ושואל את אבי אם הוא צריך עזרה. אבי עונה כן, ומעיף בו מבט חטוף. אחרי כמה דקות של עבודה משותפת בשתיקה אבי אומר, ״אני מכיר אותך״.

לא ייחסתי לאמירה הזו חשיבות. לאחר כמה דקות נגמרה החלפת הגלגל, אך במקום להיכנס לאוטו ולהמשיך בנסיעה, אבי התחיל להיכנס לבתים מסביב. רק אז שמתי לב שהאיש נעלם. לאחר כמה דקות חזר אבי לאוטו, התניע אותו והמשכנו בנסיעה בשתיקה.

מאמר מוסגר: בחלק גדול מהמשפחות של ניצולי שואה לא הייתה חברות, בהמעטה, בין אב לבנו, ולכן לא שאלתי לפשר התנהגותו. אחרי כמה דקות אבי שבר את השתיקה, ושאל ״ראית את האיש שעזר לי להחליף את הגלגל?"

עניתי כן. ״הוא היה קאפו במחנה", אמר אבא. כך הם קראו למחנה ריכוז/עבודה. נחנקתי. אחרי פרק זמן שאלתי, "אז למה לא עשית כלום?"

אבי הסתכל עליי במבט פלדה, וענה ״אנחנו זכינו בכרטיס לגיהנום, וכל אחד עשה מה שהוא יכול. היו כאלה שנשברו״. את מידת החמלה שהוא הפגין אז כלפי האיש לא זכיתי לראות פעם נוספת.

ידידיה: ברשותי אלפא 147 ידנית 1600 בהספק 105 כ"ס, שנתון 2002. יש לה בעיה חוזרת שהמוסכים לא מצליחים לפתור. לפני חצי שנה בערך הקלאץ' פתאום לא הפריד עד הסוף. הלכתי למוסך "מוריס" בירושלים, והם ניקזו אוויר, הוסיפו קצת שמן, אמרו לי שהשמן היה קצת עכור, והבעיה נפתרה.

כעבור שלושה חודשים הבעיה חזרה. הלכתי למוסך "אוטו איטליה" בפתח-תקווה. הם הוסיפו קצת שמן, וזה פתר את הבעיה. אמרתי להם שזו בעיה חוזרת, והם החליטו להחליף את כל השמן, שגם לדבריהם היה עכור ומלוכלך.

כעבור חודשיים בערך, על כביש 6, לחצתי על הקלאץ' והוא נשאר לחוץ למטה. הרמתי אותו עם הרגל, ואז הרגלית נהייתה רפויה, ניטרלית כזאת, כאילו רק בסוף הלחיצה מפרידה קצת, אבל לא מספיק בשביל להעביר הילוך.

הזמנתי גרר, שגם הוא לא הצליח להכניס להילוך, ולקח את האוטו למוסך "תלתן". למחרת התקשרו אליי מהמוסך כדי לברר מה הבעיה כי הם לא ראו שום דבר. כשהסברתי מה היה, המוסכניק אמר שהקלאץ' עובד אבל קצת קשה ושהוא מפריד מאוד נמוך, שזו הייתה הבעיה בשאר הפעמים. הוא לא מצא נזילה מהמשאבה התחתונה, שזו בעיה נפוצה לדבריו.

אשמח אם תוכל למצוא לי פתרון.

תשובה: מפתיע שאף מוסך לא המליץ לך להחליף את משאבת המצמד או לשפץ אותה.

בב-מ-וו Z3M שלי הייתה אותה בעיה בדיוק, אם כי במקרה שלי לשווא החלפתי משאבת מצמד באחת מקורית, כהמלצת הספר, כי התופעה חזרה כעבור כמה ימים.

מחשבה נוספת גילתה את הסיבה האמיתית: בהחלפת הילוכים מהירה  כנראה לא לחצתי די את דוושת המצמד, קרי "עד הרצפה". הפתרון שמצאתי לכך אינו אלגנטי ביותר, אך יעיל אשכרה: הדבקתי לדוושת המצמד פיסת גומי בעובי סנטימטר.

נראה שזו הייתה אכן הסיבה לתקלה, כי מאז עיבוי הדוושה בסוליית גומי נוספת התופעה המעצבנת לא חזרה, כבר מעל שנה.

עומר: אחרי הגשם האחרון החל רעש צורם מכיוון הגלגלים. בדקתי, ואין שום דבר שנגרר מתחת לרכב. בדקתי גם את לחץ האוויר בגלגלים. תקין. יכול להיות שאחד הדיסקים של הבלמים התעקם בעקבות כניסה חמה שלו לשלולית?

הרעש נשמע בנסיעה איטית בעיקר (עד 60 קמ"ש בערך), ואינו נשמע בזמן לחיצה על הבלם.

מדובר בטויוטה קורולה 2010 אוטומטית. הרכב בדיוק עבר את ה-100 אלף קילומטר. האם הגיוני שרעש כזה יוצא מרצועת טיימינג בלויה/ישנה שעברה 100 אלף? בכל מקרה הגיע הזמן להחליף אותה, ואעשה זאת בהקדם.

תשובה:
לו הרעש שאתה מתאר היה מופיע בסיבובים, הייתי מחפש את הסיבה בצירייה.

לא ייתכן שמערכת ההצתה (רצועה או שרשרת טיימינג) רועשת רק במהירויות מסוימות, ומפסיקה להרעיש בעת בלימה דווקא. יש לחפש אפוא את האחראי לרעש בקאליפרים של הדיסקיות, או במסב שהתפרק באחד הגלגלים.

6 תגובות
  1. משתמש אנונימי (לא מזוהה) permalink

    תודה אדוארד שהעלת את התמונה של הקורבט המדהימה (מהבציר המדוייק לטעמי …), בהחלט שווה לשתף עם כמה שיותר חובבי רכב ובהחלט תודה גם לבעל/ת המכונית המיוחדת שהוציא/ה אותה לרחוב בכדי שגם אנחנו נתבשם מעט מהיצירה ולו לכמה שניות ארוכות …

    היות וטכנית בלתי ניתן לצרף צילומים דרך שדה התגובות , שלחתי אליך אדוארד דרך המייל כמה צילומים מהמפגש המאוד מוצלח של מועדון החמש שהתקיים ביום שישי בחוה"מ , בהחלט חוויה וויזואלית וקולית עמוסה בשכיות חמדה קלאסיות יפות ונדירות . מקווה שמפתחי/עורכי האתר יוכלו לחולל את הקסם הזה ולהעלות את כל הצילומים לשדה התגובות …

    אם הקורבט הרגישה "כשושנה בין החוחים " בין שלל קופסאות הליסינג המשמימות , הרי שתחת פיסת שמי הפארק הלאומי ברמן גן בו התקיים המפגש היא הייתה חשה יותר "כשושנה בחממת סחלבים ", או לכל הפחות " כשושנה בגן בוטאני בזמן פריחה נדירה וססגונית במיוחד " …

    חג שמח !

  2. גיל חלמיש permalink

    2 הערות: 1. הסיבה הנפוצה ביותר לסטרטר מסתובב שאינו מניע, היא משבת ההצתה (אמובילייזר). במיוחד אלו הזולים. הפתרון הוא לנתק את המצבר ל2 דקות בערך, ולבדוק אם המגעים תקינים במשבת. בדרך כלל הוא משולב במפתח.
    2. בתשובה לעומר על הרעש בנסיעה, אולי אלו בולמי הזעזועים. אם בולם הלך וברח ממנו כל השמן, הוא משמיע מין קול חיכוך כזה, שנבלע בין שאר רעשי המנוע והדרך במהירות גבוהה.

  3. ג'רי permalink

    תודה על המדריך החשוב והמועיל. שבוע טוב

  4. חוה permalink

    שלום אדוארד. האם תוכל לתת טיפים לגבי התנהלות בעת זריקות אבנים? מחסומים בכביש? ילדיי מתגוררים ביו"ש ואני חוששת להם. מה עושים במקרה חרום?
    הכל כמובן מנסיונך ומנקודת מבט של נהג ברכב.
    תודה רבה
    חוה גרשון

  5. אני permalink

    טור יעיל מאד. תודה

  6. משתמש אנונימי (לא מזוהה) permalink

    נהניתי מאוד לקרוא, תודה על המאמר המפורט 🙂
    הטויוטה שלי (2004, שתזכה לחיים ארוכים) סובלת בימים האחרונים מהתנעה "ארוכה" – מתניעה מניסיון ראשון (טפו טפו), אין אורות עמומים או צלילי תקתוק, אבל פרק הזמן של ההתנעה עצמה ארוך מהרגיל, כאילו לוקח לה זמן להכנס לכוח התנעה מלא. החלפתי מצבר לפני שנתיים בערך. מה כדאי לבדוק?

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

אתר זו עושה שימוש ב-Akismet כדי לסנן תגובות זבל. פרטים נוספים אודות איך המידע מהתגובה שלך יעובד.

%d בלוגרים אהבו את זה: